Tuesday, October 4, 2022
27.6 C
Brunei

Tempah kejayaan disertai akhlak mulia

-

Oleh Ak Zaki Kasharan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 OGOS – Kalau hendak menempah kejayaan, para belia tetap dituntut untuk tidak mengabaikan akhlak yang mulia dan tidak meminggirkan ke tepi calak keBruneian, Melayu Islam Beraja.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam menyatakan keyakinan bahawa dengan mengekalkan calak keBruneian itulah wadah atau landasan strategi yang sangat sesuai lagi afdal dilalui oleh belia negara, semasa berkenan mengurniakan titah pada Majlis Sambutan Hari Belia Kebangsaan (HBK) ke-17 yang berlangsung di Dewan Plenari, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, pagi tadi.

“Jangan fikir, dengan wadah ini kita berundur ke belakang, tidak! Tetapi para belia kita masih sahaja tetap berpeluang untuk melakukan pelaburan berskala besar ke persada yang lebih tinggi malah mampu untuk mencetuskan perubahan-perubahan dalam usaha-usaha pemulihan dan perkembangan ekonomi,” tekan Baginda.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia turut menekankan bahawa para belia adalah komponen kritikal dalam usaha pembangunan negara, selaku stakeholder yang dinamik.

‘Acuan’ yang tepat amat diperlukan untuk menjadikan golongan belia lebih bersedia dalam memacu pembangunan negara.

KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah semasa berkenan menyaksikan pameran pada Majlis Sambutan HBK ke-17 yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.
Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan mengurniakan titah semasa Sambutan Hari Belia Kebangsaan ke-17 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin.

“Hari ini kita melihat transformasi belia sedang berlaku, dengan mereka itu didapati lebih berwawasan dan berani untuk meneroka bidang-bidang baharu, di antaranya bidang perekonomian, digital, inovasi sosial, agri-bisnes dan industri-kreatif.

“Beta amat gembira apabila golongan belia kita menunjukkan pencapaian prestasi yang membanggakan, sama ada di ada peringkat kebangsaan mahupun di peringkat serantau dan antarabangsa.

“Misalnya, dari sudut pertumbuhan ekonomi, hasil produk usahawan belia telah melangkau jauh sehingga ke peringkat luar negara, khususnya dalam bidang teknologi komunikasi, pembangunan aplikasi pintar dan perisian (software), agri-bisnes, tekstil dan kreatif.

“Sehubungan ini, Beta mengalu-alukan kiranya lebih ramai lagi para usahawan belia menceburkan diri dalam bidang keusahawanan, sebagai usaha memperkasa ekonomi negara,” titah Baginda.

Sementara itu, Baginda turut menyentuh mengenai kepimpinan belia yang mendapat pengiktirafan dari luar negara.

“Daripada aspek kepimpinan pula, para belia kita turut menyandang pengiktirafan dari luar negara atas usaha dan komitmen yang mereka laksanakan, sama ada di peringkat ASEAN mahupun antarabangsa, seperti dalam bidang kesukarelawanan, kemanusiaan dan kesukanan.

“Baru-baru ini, atlet-atlet belia telah mengharumkan nama negara dengan meraih pingat dan kejayaan dalam kejohanan sukan prestasi tinggi pada Kejohanan Sukan Asia Tenggara (SEA Games) ke-31 di Vietnam dan ‘The World Games’ 2022, Birmingham, Amerika Syarikat.

“Namun Beta suka mengingatkan, bahawa ‘keharuman’ nama Negara Brunei Darussalam memang sudah sedia ada, walaupun tanpa meraih sebarang pingat. Tetapi yang lebih penting bagi kita bukanlah mengejar pingat, bahkan sangat utama ialah ‘menjaga nama baik negara’ dalam apa pun bentuk tindak tanduk atau aktiviti kita.”

Semasa mengurniakan titah, Baginda turut menyeru kepada semua agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan, sektor swasta dan masyarakat secara amnya, untuk terus mendukung perlaksanaan Dasar Belia Negara dan strategi, demi memastikan perlaksanaan dan kejayaan program yang dirancang menepati sasaran.

Pada penghujung titah, Baginda Sultan turut mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua golongan belia di negara ini atas komitmen mereka dalam sama-sama membangun dan memajukan negara.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -