Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

    -

    Tentera laut India selamatkan dua bot yang dirampas

    NEW DELHI, 31 JAN – Tentera laut India menyelamatkan sebuah kapal nelayan berbendera Iran yang dirampas oleh lanun Somalia dan membebaskan 19 orang anak kapal Pakistannya di luar pantai timur Somalia, kata satu kenyataan tentera laut kelmarin.

    Kemudian pada hari itu, tentera laut dalam satu kenyataan berkata ia turut menyelamatkan sebuah kapal nelayan Sri Lanka, bersama-sama tentera dari Seychelles dan Sri Lanka.

    Kapal Iran, Al Naeemi diselamatkan lewat Isnin selepas tentera laut India memintas kapal itu, memaksa 11 lanun Somalia melepaskan anak kapal dan bot. Ia tidak segera memberitahu apa yang berlaku kepada pengganas, tetapi ia memaparkan imej yang menunjukkan 10 lanun dengan tangan mereka diikat di belakang mereka dan tentera laut India bersenjata mengawal mereka. Imej lain menunjukkan beberapa lanun bersenjata di atas kapal itu.

    Pencerobohan itu berlaku di perairan antarabangsa kira-kira 850 batu nautika (1,570 kilometer) di barat bandar Kochi pantai India.

    Tentera laut berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa mereka menyelamatkan kapal Sri Lanka, Lorenzo Putha 04, selepas tiga lanun merampasnya 955 batu nautika (1770 kilometer) timur ibu negara Somalia, Mogadishu. Ia memanggil operasi itu sebagai “tindak balas pelbagai hala yang diselaraskan terhadap rampasan” tetapi tidak menjelaskan siapa lanun itu.

    Ini berlaku sehari selepas tentera India membebaskan sebuah lagi kapal nelayan Iran bernama Iman dan 17 anak kapalnya di perairan yang sama. Pada Sabtu, pasukan pertahanan dan pengawal pantai Seychelles menyelamatkan enam nelayan Sri Lanka yang kapalnya telah dirampas oleh lanun Somalia. – AP

    Komando tentera laut bersenjata berdiri di belakang 10 lanun Somalia yang ditangkap selepas mereka menggagalkan percubaan lanun ke atas kapal nelayan berbendera Iran Al Naeemi di luar pantai timur Somalia pada29 Januari. – AP
    - Advertisment -

    Disyorkan Untuk Awda

    Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

    SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...