Wednesday, February 8, 2023
22.8 C
Brunei

-

Terap keselamatan kebakaran dalam bangunan

Oleh Nurdiyanah R.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 OKT – Seramai 255 orang pegawai dan kakitangan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah menjalani latihan kebakaran dan pengosongan bangunan di Bangunan KHEU, baru-baru ini.

Latihan kecemasan kebakaran yang dilaksanakan bersama Bahagian Perhubungan Awam Cawangan Operasi C, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) itu menyaksikan dua pasukan memakai alat pernafasan dikerahkan ke bangunan tersebut untuk ‘operasi’ memadam kebakaran yang terjadi di tingkat 5 setelah mendapat maklumat daripada Ketua Marsyal Bomba, Haji Kusmawidy bin Haji Abdul Karim.

Turut terlibat dalam latihan berkenaan ialah Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohd Rosli bin Haji Ibrahim; dan Timbalan Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

Hadir bagi sama-sama menjayakan misi latihan berkenaan ialah Pegawai Operasi Cawangan Operasi C, SFR Norazmi bin Haji Mohd Daud; Stesen Komander Balai Bomba Berakas, ASFR Mushidee bin Junaidi; Pegawai Perhubungan Awam Cawangan Operasi C dan Pemangku Pegawai Balai, SO Haji Kipla bin Haji Angas; dan Pemangku Stesen Komander Balai Bomba Unit Operasi Wanita, Dayang Safiah binti Haji Shamsuddin.

Latihan berkenaan bertujuan untuk menerapkan tatacara betul menyelamatkan diri dan insan-insan sekeliling semasa berlakunya kebakaran di mana latihan sedemikian perlu dijalankan sekurang-kurangnya dua kali setahun bagi memastikan keberkesanan prosedur yang efektif dan bersistematik.

Ia juga bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman serta memupuk rasa tanggungjawab dan mengambil berat terhadap aspek-aspek keselamatan semasa berlakunya kebakaran.

Latihan di Bangunan KHEU itu melibatkan anggota dan jantera bomba.
Warga KHEU bergerak keluar bangunan semasa latihan berkenaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -