Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Terus beriga akta ketenteraman awam

TUTONG, 18 OKT – Jabatan Penerangan, Jabatan Perdana Menteri melalui Cawangan Penerangan Daerah Tutong telah meneruskan lagi Program Sua Muka ke Kampung Ukong, Kampung Bukit dan Long Mayan Mukim Ukong yang berlangsung di Dewan Kemasyarakatan Kampung Bukit, hari ini.

Menurut kenyataan yang diterima dari jabatan tersebut, hari ini, program itu adalah salah satu usaha jabatan tersebut untuk menyampaikan maklumat mengenai isu-isu semasa dan dasar kerajaan dan dalam masa yang sama untuk menerima maklum balas yang perlu diambil perhatian dan tindakan oleh agensi-agensi kerajaan yang berkenaan.

Semasa program tersebut, Pemangku Timbalan Pengarah Penerangan, Hajah Hamsah binti Datu Kerna Haji Jaya mengongsikan tentang penyebaran maklumat palsu pada era digital yang tular dengan begitu cepat boleh menjejaskan keharmonian masyarakat dan juga keselamatan negara yang membawa kepada tindakan di bawah perundangan Penggal 148 Akta Ketenteraman Awam Seksyen 34.

Penggal tersebut menyebutkan bahawa barang siapa sama ada melalui lisan atau tulisan atau apa cara sekalipun telah menyebarkan maklumat palsu atau membuat kenyataan palsu yang boleh menggemparkan atau menimbulkan keadaan cemas kepada pihak awam boleh didakwa dan dihukum penjara sehingga tiga tahun atau denda $3,000.

Menurutnya lagi, sesiapa sahaja melakukan atau mencuba untuk melakukan atau menyediakan atau bersubahat untuk menjalankan hasutan, menggunakan perkataan yang merupakan hasutan, mencetak, menyiarkan, menjual, menawarkan untuk menjual, mengedarkan atau mencetak semula sebarang hasutan, serta membawa masuk sebarang warta yang berbentuk hasutan, kecuali dia tidak mempunyai sangkaan bahawa ia berbentuk hasutan, maka boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun dan denda $5,000 seperti yang dinyatakan pada akta serta Penggal 24 Akta Hasutan Seksyen 4 (1).

Turut sama menyampaikan taklimat dan sesi dialog adalah para pegawai dari beberapa agensi kerajaan dan swasta seperti Jabatan Kerja Raya, Kementerian Pembangunan dan Syarikat Pemasaran Brunei Shell (BSM).

Program Sua Muka atau Personal Contact yang dihasratkan dapat meningkatkan hubungan dua hala antara pihak kerajaan-rakyat dan rakyat-kerajaan serta memberigakan maklumat dan program serta perkembangan mukim berkenaan turut dihadiri Penghulu Mukim Ukong, Haji Mohamad Danial@Tekpin bin Ya’akub; Ketua Kampung Ukong, Awang Muhammad Hakimi bin Abdullah Gampar dan Pemangku Ketua Kampung Bukit dan Long Mayan, Awang Eddy Sufian bin Abdullah.

Program diteruskan dengan sesi lawatan menyaksikan pameran Galeri Warisan Kraftangan daripada Majlis Perundingan Mukim Ukong.

Hajah Hamsah bergambar ramai bersama warga Jabatan Penerangan dan penduduk kampung berkenaan. – Gambar serahan Jabatan Penerangan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -