Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Thaksin didakwa atas tuduhan memfitnah diraja

  BANGKOK, 18 JUN – Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra secara rasmi didakwa pada hari ini atas tuduhan memfitnah monarki Thailand dalam salah satu daripada beberapa kes mahkamah yang menyebabkan politik Thailand tidak stabil.

  Thaksin, seorang tokoh politik yang berpengaruh walaupun telah disingkirkan daripada kuasa 18 tahun lalu, melaporkan dirinya kepada pendakwa raya sejurus sebelum jam 9 pagi dan proses pendakwaan telah selesai, kata jurucakap Pejabat Peguam Negara, Prayuth Bejraguna pada sidang akhbar.

  Sebuah kereta yang dipercayai membawa Thaksin tiba di Mahkamah Jenayah di Bangkok tetapi beliau tidak keluar menemui pemberita, dan tidak jelas sama ada beliau pergi ke mahkamah atau pejabat pendakwa raya berhampiran.

  Peguamnya Wiyat Chatmontree memberitahu pemberita bahawa Thaksin bersedia untuk memasuki proses kehakiman dan bahawa beliau telah menyediakan permintaan untuk dibebaskan dengan jaminan.

  Undang-undang memfitnah monarki, satu kesalahan yang dikenali sebagai lese majeste, boleh dihukum penjara tiga hingga 15 tahun. Ia adalah antara undang-undang yang paling keras seumpamanya di peringkat global dan semakin meningkat digunakan di Thailand untuk menghukum pengkritik kerajaan.

  Thaksin, kini berusia 74 tahun, telah digulingkan oleh rampasan kuasa tentera pada 2006 yang mencetuskan polarisasi politik yang mendalam selama bertahun-tahun. Lawan-lawannya, yang pada umumnya adalah golongan diraja yang tegas, menuduhnya melakukan rasuah, salah guna kuasa dan tidak menghormati Raja Bhumibol Adulyadej ketika itu, yang meninggal dunia pada 2016.

  Beliau pada asalnya didakwa dengan lese majeste pada 2016 kerana kenyataan yang dibuatnya setahun sebelumnya kepada wartawan di Korea Selatan. Kes itu tidak diteruskan pada masa itu kerana beliau pergi ke buangan pada 2008 untuk mengelakkan hukuman daripada penghakiman undang-undang lain yang disifatkannya sebagai politik.

  Beliau secara sukarela kembali ke Thailand tahun lalu dan segera ditahan untuk sabitan berkaitan rasuah dan salah guna kuasa, tetapi menjalani hampir semua hukumannya di hospital dan bukannya penjara atas alasan perubatan. Beliau telah dibebaskan secara parol pada bulan Februari lalu. – AP

  Thaksin Shinawatra tiba di lapangan terbang Don Muang di Bangkok, Thailand, pada 22 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...