Monday, March 4, 2024
25.1 C
Brunei

    -

    The Body Shop hampir muflis di UK

    LONDON, 12 FEB – The Body Shop, syarikat kosmetik berusia hampir 50 tahun yang terkenal dengan produk kecantikan rambut dan penjagaan kulit yang beretika, hampir muflis di United Kingdom (UK) selepas jualan yang lemah semasa musim perayaan Krismas, lapor media.

    Sky News kelmarin melaporkan firma ekuiti persendirian Jerman, Aurelius, yang baru sahaja membeli The Body Shop pada bulan November, sedang merancang untuk menjalankan pentadbiran satu proses di UK di mana pakar kewangan digubal untuk mencuba menyelamatkan sebahagian daripada perniagaan.

    Ia berkata tindakan itu akan mengakibatkan penutupan kedai dan kehilangan pekerjaan untuk The Body Shop, yang diasaskan pada 1976 oleh Anita Roddick tetapi telah berada di bawah pelbagai pemilik sejak dia menjualnya kepada syarikat gergasi kosmetik Perancis, L’Oreal pada 2006.

    The Body Shop mempunyai kira-kira 200 buah kedai di UK, atau sekitar tujuh peratus daripada jumlah keseluruhannya di seluruh dunia iaitu kira-kira 3,000 kedai di lebih 70 negara.

    Syarikat itu secara langsung mempunyai kira-kira 10,000 kakitangan, manakala 12,000 lagi bekerja melalui francais.

    The Body Shop dan Aurelius masih belum mengulas mengenai berita hujung minggu itu.

    Sejak mengambil alih, Aurelius telah menjual perniagaan The Body Shop di kebanyakan bahagian di Eropah dan sebahagian Asia kepada pembeli yang tidak dinamakan.

    “Proses undang-undang ini bermakna syarikat itu dilindungi daripada pembubaran wajib dan menawarkan perlindungan undang-undang daripada tuntutan pemiutang,” kata Susannah Streeter, ketua wang dan pasaran di Hargreaves Lansdown. – AFP

    Gambar AFP
    - Advertisment -

    Disyorkan Untuk Awda

    Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

    MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...