Thursday, August 11, 2022
30.7 C
Brunei

Tiada PCR, kuarantin jika ada bukti sembuh

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MAC – Orang ramai yang memasuki negara ini dan pernah dijangkiti COVID serta ada bukti mereka sembuh, tidak lagi perlu menjalani ujian swab RT-PCR sebelum meninggalkan negara asal mereka.

Mereka hanya diperlukan menjalani ujian antigen pantas (ART) semasa ketibaan dengan kos pembayaran ART ialah sebanyak $20 seorang.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengumumkan perkara itu pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan hari ini.

Menurutnya lagi, mereka yang memasuki dan pernah dijangkiti hanya perlu menunjukkan bukti jangkitan seperti Sijil Sembuh (Recovery Certificate) yang mana tempoh sah bukti jangkitan adalah tidak lebih 90 hari.

“Mereka ini juga dikecualikan daripada menjalani pengasingan diri mandatori semasa tiba ke negara ini,” tambahnya.

Gambar fail ujian swab RT-PCR di Bridex. Orang ramai yang memasuki negara ini tidak lagi perlu menjalani ujian tersebut jika ada bukti mereka telah sembuh daripada COVID.
Artikel sebelum iniLelaki nafi tolak polis
Artikel seterusnyaSelasa, 29 Mac 2022
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Virus Langya jangkiti 35 individu di China

BEIJING, 10 OGOS – Saintis-saintis telah mengesan virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan di timur China yang telah menjangkiti puluhan orang, lapor BBC...
- Advertisment -