Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Tiga jawatan utama panel Tribunal Antigangguan Seksual sudah dilantik

  KUCHING, 23 JAN – Tiga anggota panel Tribunal Antigangguan Seksual kini sudah dilantik serta memulakan tugas sejak Disember lepas.

  Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Nancy Shukri berkata lantikan itu melibatkan tiga jawatan utama iaitu Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha.

  “Mereka yang dilantik ini (anggota panel) adalah orang yang berpengalaman serta cekap dalam mengendalikan kes gangguan seksual.

  “Memandangkan bangunan pejabat masih dalam proses ubah suai, perkhidmatan perlu disegerakan dan kita (kementerian) memberikan ruang pejabat sementara di bangunan kementerian di Putrajaya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Kembali ke Sekolah di Kampung Tanjong Bako di sini, hari ini.

  Nancy berkata dua anggota panel yang akan dilantik kelak adalah masing-masing dari Sabah dan Sarawak bagi memudahkan pengurusan kes di kedua-dua buah negeri itu.

  “Saya secara peribadi meminta seorang wakil dari Sabah dan Sarawak untuk mewakili kedua-dua negeri ini, Jabatan Peguam Negara akan memilih orang yang layak dan sesuai untuk memegang jawatan itu,” katanya.

  Pada 10 Oktober lepas, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) meluluskan perjawatan bagi penubuhan Tribunal Antigangguan Seksual. – Bernama

  Gambar Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...