Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Timba ilmu melalui pembelajaran berasaskan pengalaman

  MIRI – Lapan pelajar dari Universiti Kebangsaan Pusan di Busan, Korea Selatan, baru-baru ini menamatkan kursus pendek Penulisan Perjalanan dan Fotografi selama dua minggu di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) sebagai sebahagian daripada Program Musim Sejuk universiti tersebut di luar negara.

  Mereka terdiri daripada Kim Hyun Joon, Dayeon Kang, Chae-a Lee, Hong Yuna, Yuri Hong, See Hyun Jeon, Minji Kim dan Ji Yoo Lee yang merupakan pelajar-pelajar sarjana muda dalam jurusan media dan pengajian komunikasi.

  Menurut kenyataan Curtin Malaysia (Curtin), Kursus pendek tersebut melangkaui kemahiran teknikal, menawarkan pelajar pengalaman berharga. Mereka mengasah teknik penulisan dan fotografi mereka dengan mendalami budaya Sarawak yang kaya.

  Perjalanan itu termasuk lawatan ke bandar-bandar yang indah, lawatan memukau ke Taman Negara Niah dan pengalaman tulen di rumah panjang tradisional di Sungai Asap, Belaga.

  Dikendalikan oleh Sekolah Pra-U dan Pendidikan Berterusan (SPACE) Curtin Malaysia, kursus pendek tersebut merupakan kursus praktikal yang ditawarkan dalam format yang intensif namun boleh disesuaikan. Mereka juga belajar untuk menyelidik cerita yang menarik, mengasah kemahiran temu duga, menguasai teknik menulis dan melontarkan idea mereka.

  Pelajar Korea Selatan mengalami pengalaman tinggal di rumah panjang bersama Peter Jamba (berdiri, kiri) dan Fidella Tiew (berdiri, kanan). – GAMBAR SERAHAN CURTIN MALAYSIA
  Para pelajar dengan penari kebudayaan masyarakat Sungai Asap. – GAMBAR SERAHAN CURTIN MALAYSIA
  Kim semasa ditemu bual mengenai pengalaman kumpulannya di Sarawak. – GAMBAR SERAHAN CURTIN MALAYSIA

  Selain daripada mempelajari kemahiran dan teknik menulis, pelajar menguasai teknikal fotografi yang menarik, mengarang dan membingkai gambar untuk memperkayakan artikel mereka.

  Kursus tersebut memperkenalkan dan meneliti perbahasan dan wacana penulisan perjalanan sebagai sebuah genre. Kesedaran tentang perbincangan ini membantu pelajar mengelakkan kesulitan, mempraktikkan amalan etika dan mengendalikan topik yang dipertikaikan dengan penuh tanggungjawab. Pendekatan holistik ini menyediakan mereka untuk membuat keputusan terbaik mengenai masa depan mereka sebagai penulis pelancongan.

  Dari segi alam maya, kursus tersebut juga membimbing pelajar untuk memanfaatkan platform digital bagi penyelidikan berkualiti dan membina jenama peribadi mereka melalui penerbitan digital.

  Ketua kumpulan pelajar tersebut, Kim Hyun Joon, berkata ini kali pertama dia datang ke Malaysia.

  Dia menyebut bahawa profesornya memaklumkan kepadanya tentang program musim sejuk antarabangsa akan datang yang ditawarkan oleh Curtin dan tidak sabar-sabar untuk mengalami budaya dan negara yang berbeza, dia segera mengambil peluang itu.

  “Saya gementar kerana ini kali pertama saya datang ke sini. Namun, penduduk di sini sangat baik dan mesra serta makanannya sangat sedap,” kata Kim.

  Dia juga menyatakan kesukaannya terhadap penginapan rumah panjang, mendapati ia merupakan pengalaman yang sangat unik.

  Dia berkata dia sangat kagum dengan persembahan kebudayaan penduduk rumah panjang, termasuk bunyi sape dan mengambil peluang untuk mengenakan pakaian tradisional.

  Komitmen Curtin untuk memupuk perspektif global melalui pembelajaran berasaskan pengalaman terbukti sepanjang kursus.

  Para pelajar bukan sahaja mendapat kemahiran praktikal tetapi juga meluaskan pengetahuan budaya dalam diri mereka.

  Kim berkata belajar tentang penulisan perjalanan dan fotografi di persekitaran eksotik Sarawak adalah pengalaman berharga seumur hidup.

  Menurut Kim, kumpulan itu akan memberikan pembentangan tentang pengalaman mereka sekembalinya ke Universiti Kebangsaan Pusan dan dia yakin pelajar di sana pasti akan kagum dengan keindahan alam semula jadi dan budaya yang kaya di Sarawak.

  Pengarah SPACE, Profesor Madya Fidella Tiew, yang mengiringi lawatan pelajar ke rumah panjang itu bersama-sama pengajar utama program, Peter Jamba Anak Ental, melahirkan rasa teruja dengan kejayaan kursus tersebut.

  “Sungguh menggembirakan melihat pelajar dari Universiti Kebangsaan Pusan menerima peluang untuk meluaskan pengetahuan mereka melalui perjalanan, penulisan dan fotografi. Pertukaran silang budaya ini meningkatkan perjalanan akademik mereka dan menyumbang kepada komuniti global,” kata Profesor Madya Tiew.

  Beliau berkata kursus pendek itu terus menjadi program utama di Curtin, menyediakan pelajar dengan gabungan pengayaan akademik dan budaya yang tiada tandingannya.

  Kerjasama antara Universiti Kebangsaan Pusan dan Curtin Malaysia menunjukkan komitmen terhadap pendidikan global dan pembelajaran berasaskan pengalaman.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...