Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Timbalan Speaker tegur ahli parlimen

  KUALA LUMPUR, 16 FEB – Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Noor menegur ahli-ahli Parlimen agar sentiasa menjaga kelakuan dan etika bagi mengelak persepsi negatif berterusan masyarakat.

  Berkongsi pengalaman ketika ke sebuah restoran semalam, beliau berkata terdapat individu yang melabelkan persidangan Parlimen sebagai ‘zoo’.

  “Ingin saya ingatkan kepada adab semasa dalam dewan, saya ingatkan juga we are live (bersiaran langsung). Semalam saya ke kedai mamak, ini berlaku, mereka mengenali saya (dan bertanya) YB, bagaimana zoo?, saya terkejut.

  “Inilah tanggapan masyarakat di luar sana.

  “Jadi saya ingatkan, berpeganglah pada etika dan budi pekerti,” katanya selepas sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

  Selain itu, Ramli turut menegur ahli-ahli Parlimen yang mengadakan ‘mesyuarat kecil’ ketika sidang Dewan Rakyat berlangsung.

  Katanya, mengikut Perkara 41 (e) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat, ketika seseorang ahli itu bercakap, semua ahli yang lain hendaklah diam dan tidak boleh mengganggu dengan cara kurang beradab. – Bernama

  Datuk Ramli Mohd Noor bercakap pada sidang media Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...