Sunday, October 2, 2022
26 C
Brunei

Tingkat kualiti hidup penghidap CP

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 SEPT – Terdapat lebih 400 orang individu mengalami palsi serebrum (CP) yang bererti terdapat lebih 400 buah keluarga terdekat terkesan akibat CP.

Mereka ini terkesan dari segi impak penjagaan, kesihatan, perkembangan, pendidikan, keberdikarian dan fungsi sosial anak mereka.

Perkara itu adalah antara yang dijelaskan oleh Ketua Pusat Perkembangan Kanak-kanak, Kementerian Pendidikan, Dr Hajah Mawarni binti Haji Abdul Hamid semasa majlis pelancaran CP Awareness Fun Day and Exhibition di Pusat Perkembangan Kanak-Kanak, Kiarong, hari ini.

Beliau turut menambah, kesemuanya ini memerlukan pengubahsuaian cara hidup mengikut keadaan CP kanak-kanak tersebut dan menjadi satu pengalaman sangat mencabar dan memberi kesan terhadap kualiti kehidupan mereka.

Selain memfokuskan perhatian kepada survival kanak-kanak atau pengurangan kadar kematian saja, kita akan terus mengambil langkah perlu untuk memastikan perkembangan setiap kanak-kanak mencapai tahap yang optima.

Ini secara langsung akan mempertingkatkan kualiti kehidupan generasi akan datang yang mana selaras dengan Wawasan Brunei 2035 dan pencapaian Matlamat Pembangunan Milenium. Hadir selaku tetamu kehormat bagi melancarkan acara anjuran Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Wonder Kids itu ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin.

Dr Hajah Mawarni semasa menyampaikan ucapan alu-aluannya pada majlis pelancaran CP Awareness Fun Day and Exhibition, kelmarin. – Gambar oleh James Kon
Haji Maswadi semasa mengadakan kunjungan ke petak Wonder Kids selepas majlis pelancaran yang diadakan di Pusat Perkembangan Kanak-kanak, Kiarong.

Dr Hajah Mawarni seterusnya berkata, Pusat Perkembangan Kanak-kanak berterima kasih kepada kumpulan Wonder Kids atas inisiatif dalam menjayakan projek mereka yang memfokuskan kepada meningkatkan pengetahuan, kesedaran dan pengetahuan orang ramai mengenai CP.

Sejurus selepas pelancaran majlis berkenaan, tetamu kehormat berpeluang mengunjungi petak jualan di acara tersebut.

Acara berkenaan merupakan projek yang diterajui oleh enam orang pelajar perubatan dari Universiti Brunei Darussalam (UBD) dengan tujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai CP, di samping memperkasakan mereka yang menghidap CP serta ibu bapa dan penjaga melalui pelbagai intervensi seperti melaksanakan kaji selidik tentang kefahaman orang ramai tentang penyakit tersebut.

Selain itu, mereka juga mengadakan beberapa bengkel yang dihadiri oleh pesakit yang menghidap CP dan ibu bapa atau penjaga mereka serta pihak-pihak yang berkepentingan di Pusat Perkembangan Kanak-kanak, Kiarong dan di Pusat Ehsan Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam (Pusat Ehsan).

Turut hadir pada acara itu ialah Pesuruhjaya Tinggi Republik Rakyat Bangladesh ke Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Nahida Rahman Shumona; Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional), Dr Ang Swee Hui; dan Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Pengurusan), Dr Hajah Anie Haryani binti Haji Abdul Rahman.

Hadir sama ialah Dekan Institut Sains Kesihatan Pengiran Anak Puteri Rashidah Sa’adatul Bolkiah (PAPRSB IHS), UBD, Dr Zaw Wint; konsultan oftalmologi di Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha, Dr Hajah Helena binti Pehin Orang Kaya Setia Jaya Dato Paduka Haji Abu Hurairah; pengasas IMPIAN Project, Dayang Lailatul Zubaidah dan wakil wakil dari Pusat Ehsan dan Pantai Jerudong Specialist Centre (PJSC).

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -