Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Tingkat tenaga boleh diperbaharui di negara membangun

  PARIS, 30 OKT – Tenaga boleh diperbaharui mesti ditingkatkan dengan lebih pantas di negara membangun untuk memastikan peralihan tenaga yang diperlukan untuk mengehadkan pemanasan global, menurut laporan yang dikeluarkan hari ini.

  Penemuan terbaharu itu datang daripada Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), yang diterbitkan sejurus sebelum dunia bersidang di Dubai untuk COP28.

  “Memandangkan permintaan elektrik mereka yang semakin meningkat dan peranan penting tenaga boleh diperbaharui dalam menangani defisit akses tenaga yang ketara di negara-negara ini, tenaga boleh diperbaharui mesti dipertingkatkan”, kata IRENA.

  Penjanaan tenaga boleh diperbaharui mesti meningkat tiga kali ganda secara global menjelang 2030, menurut salah satu cadangan utamanya.

  Ia diperlukan untuk menyelaraskannya dengan matlamat bercita-cita tinggi yang ditetapkan oleh Presiden COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, untuk persidangan iklim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), yang diadakan dari 30 November hingga 12 Disember.

  Gambar Freepik

  Sasaran yang ditetapkan oleh Perjanjian Paris 2015 adalah untuk menghadkan kenaikan suhu bumi kepada 1.5 darjah Celsius di atas paras pra-industri.

  Dunia juga mesti bertindak untuk mencapai AS$1,300 bilion setiap tahun dalam pelaburan tenaga boleh diperbaharui menjelang 2030, berbanding AS$486 bilion pada 2022, kata laporan itu.

  Namun untuk berbuat demikian, mereka perlu ‘minimumkan risiko pelaburan dan menyediakan akses kepada pembiayaan kos rendah’ di negara membangun, tambahnya.

  Untuk menyokong Selatan Global dalam peralihan tenaganya, laporan IRENA mengesyorkan pembaharuan sistem kewangan global.

  “Pembiayaan berkaitan iklim daripada bank pembangunan pelbagai hala mesti dipertingkatkan dan modal awam harus dialihkan daripada sektor bahan api fosil kepada tenaga boleh diperbaharui”, katanya.

  Afrika menerima hanya dua peratus (AS$60 bilion) daripada AS$2,841 bilion terkumpul yang dilaburkan dalam tenaga boleh diperbaharui di seluruh dunia antara 2000 hingga 2020, kata laporan itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...