Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Tingkatkan kepekaan keadaan cuaca

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 NOV – Negara Brunei Darussalam akan memasuki monsun timur laut pada awal Disember ini dan dijangka akan berterusan sehingga Mac 2023.

Pada dua bulan pertama monsun berkenaan iaitu Disember dan Januari depan, yang juga dikenali sebagai Musim Tengkujuh, lazimnya negara menerima jumlah turunan hujan yang terbanyak dan merekodkan bilangan hari-hari berhujan tertinggi berbanding bulan-bulan lain.

Semasa tempoh ini, negara pada lazimnya mengalami keadaan cuaca tidak menentu, dengan hujan atau hujan berpetir, sekali-sekala lebat berlaku terutama pada waktu malam hingga awal pagi.

Jabatan Kajicuaca Brunei Darussalam (BDMD) dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, mengongsikan bahawa berdasarkan data klimatologi, Disember merekodkan jumlah purata turunan hujan sebanyak 358.9mm, manakala Januari menerima jumlah purata turunan hujan sebanyak 320.6mm.

Purata bagi hari-hari berhujan bagi Disember ialah 22 hari dan bagi Januari ialah 18 hari.

Seorang lelaki berjalan dalam hujan pada musim hujan baru-baru ini. Brunei dijangka memasuki musim tengkujuh dari Disember ini sehingga Mac tahun depan. – Gambar oleh Muiz Matdani

Manakala itu, semasa tempoh separuh kedua monsun timur laut bagi Februari dan Mac 2023, keadaan atmosfera cenderung menjadi lebih stabil dengan pengurangan aktiviti turunan hujan, di mana jumlah purata turunan hujan bagi Februari ialah 162.9mm dan Mac sebanyak 143.4mm.

Jabatan menekankan, semasa Musim Tengkujuh, adalah penting untuk mengambil perhatian akan risiko tinggi berlakunya kejadian banjir atau banjir kilat terutamanya di kawasan-kawasan rendah dan mudah banjir serta di kawasan berdekatan tebing sungai.

Risiko kejadian banjir yang lebih teruk boleh berlaku apabila hujan berintensiti lebat bertembung dengan kejadian air pasang serta risiko kejadian tanah susur dan pokok tumbang boleh terjadi semasa hujan lebat yang berlanjutan lebih dari satu jam.

Keadaan laut juga berbahaya kepada semua bot bersaiz kecil, dan semua aktiviti rekreasi dan sukan laut (seperti berenang, jet ski, dan selam skuba) semasa musim ini.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -