Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Tinjau perlaksanaan kursus haji

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 FEB – Bagi memastikan Kursus Ibadat Haji dan Umrah berjalan dengan lancar, Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Mohammad Tashim bin Pengiran Haji Hassan telah mengadakan lawatan ke dua buah pusat kursus, hari ini.

  Pusat yang dikunjungi adalah Sekolah Ugama Sungai Besar, Kampung Sungai Besar di mana seramai 103 orang bakal jemaah haji, terdiri daripada 42 orang lelaki dan 61 orang perempuan mengikuti kursus berkenaan.

  Sebuah lagi pusat adalah di Sekolah Ugama Pengiran Anak Puteri Hafizah Sururul Bolkiah, Kampung Perpindahan Berakas di mana seramai 150 orang bakal jemaah haji, terdiri daripada 71 orang lelaki dan 79 orang perempuan mengikuti kursus itu.

  Lawatan berkenaan bertujuan untuk meninjau lebih dekat perlaksanaan kursus secara teori yang diberikan kepada bakal jemaah haji yang terpilih untuk menunaikan ibadat haji bagi musim haji tahun 1444H/2023M.

  Selain itu, ia juga bertujuan untuk bersemuka dan berinteraksi secara langsung dengan guru-guru pengkursus dan bakal jemaah haji yang terpilih serta memastikan bakal jemaah haji diberikan ilmu manasik haji dengan lengkap dan teratur.

  Turut serta dalam lawatan tersebut ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), Haji Mohammad Rosli bin Haji Ibrahim dan Timbalan Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

  Kursus Ibadah Haji dan Umrah bagi Musim Haji Tahun 1444H/2023M untuk bakal-bakal jemaah haji Negara Brunei Darussalam diadakan secara serentak di keempat-empat buah daerah bermula 27 Januari yang lalu, dan akan berakhir pada 5 Mac depan.

  Ia diadakan pada setiap Jumaat dan Ahad sebanyak 12 sesi dan dikendalikan oleh Jabatan Urusan Haji, KHEU melalui Bahagian Bimbingan Haji dan Umrah.

  Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama meninjau salah satu kelas kursus haji di Sekolah Ugama Sungai Besar.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...