Monday, March 4, 2024
22.6 C
Brunei

  -

  Tinjauan Bank Jepun menunjukkan pengilang optimis tentang ekonomi

  TOKYO, 2 OKT – Sentimen perniagaan dalam kalangan pengeluar besar Jepun bertambah baik pada Julai-September untuk suku kedua berturut-turut, menurut tinjauan bank pusat yang dikeluarkan hari ini.

  Tinjauan suku tahunan ‘tankan’ Bank of Japan mengukur sentimen perniagaan dalam kalangan pengeluar utama pada tambah sembilan, meningkat daripada tambah lima pada bulan Jun.

  Sentimen dalam kalangan bukan pengilang utama meningkat empat mata kepada tambah 27, dalam peningkatan suku keenam berturut-turut dan hasil paling positif dalam kira-kira tiga dekad.

  Tinjauan tankan, yang dijalankan setiap tiga bulan, mengukur sentimen korporat dengan menolak bilangan syarikat yang mengatakan keadaan perniagaan negatif daripada mereka yang menjawab mereka positif.

  Pelancongan, yang telah meningkatkan ekonomi ketiga terbesar dunia itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini, telah dilanda pandemik. Tetapi pelancong yang masuk secara beransur-ansur kembali ke tahap hampir pra-pandemik.

  Kesan negatif COVID terhadap bekalan cip komputer dan alat ganti penting lain untuk pengeluar juga beransur-ansur berkurang, dengan pengeluaran pulih, menurut penganalisis.

  “Yen murah baru-baru ini yang datang di atas rantaian bekalan yang bertambah baik secara beransur-ansur dipercayai telah berfungsi sebagai faktor untuk mencerahkan sentimen dalam kalangan pengeluar besar,” kata ketua ekonomi di Dai-ichi Life Group, Toshihiro Nagahama.

  Bagi bukan pengilang, kepulangan pelancong asing dan pelancongan domestik yang sihat semasa cuti musim panas berkemungkinan meningkatkan sentimen, katanya.

  Sepanjang dekad yang lalu, ekonomi Jepun telah terbantut secara keseluruhan, dengan kenaikan gaji yang perlahan. Satu lagi negatif ialah kenaikan harga tenaga akibat perang Rusia di Ukraine. Itu sukar untuk Jepun, yang mengimport hampir semua minyaknya, pada masa yen Jepun semakin lemah.

  Tetapi yen yang lemah juga telah bertindak sebagai positif, meningkatkan nilai pendapatan luar negara oleh pengeksport seperti Toyota dan Nintendo. Dolar telah didagangkan baru-baru ini pada kira-kira 149 yen, meningkat daripada bawah 130 yen pada bulan Januari.

  Untuk unjuran sentimen perniagaan tankan tiga bulan dari sekarang, pengeluar besar menjangkakan peningkatan satu mata pada tambah 10.

  Apa yang akan dilakukan oleh Bank Jepun terhadap kadar faedah dalam beberapa bulan akan datang sedang diperhatikan dengan teliti. Bank pusat telah mengekalkan kadar faedah pada sifar atau dalam kawasan tolak selama bertahun-tahun untuk merampas Jepun daripada kelesuan ekonominya. Bank Jepun menyasarkan kenaikan harga stabil sebanyak 2 peratus. – AP

  Sentimen perniagaan dalam kalangan pengeluar besar Jepun bertambah baik pada Julai-September untuk suku kedua berturut-turut, menurut tinjauan bank pusat yang dikeluarkan hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pembukaan pangkalan strategik bantu pantau operasi

  NEW DELHI, 3 MAC – Tentera laut India berkata ia sedang mengukuhkan pasukan di pulau-pulau yang ‘penting dari segi strategik’ yang berhampiran Maldives, dengan...