Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Trackhouse ganti RNF dalam MotoGP 2024

  PARIS, 6 DIS – Trackhouse Racing akan menggantikan RNF sebagai pasukan rakan sejawat Aprilia dalam saingan MotoGP tahun depan, umum pasukan Amerika itu kelmarin.

  Trackhouse, yang sudah bersaing dalam Nascar, akan mengekalkan Miguel Oliveira dan Raul Fernandez, yang kedua-duanya bersaing dengan RNF musim ini, sebagai dua orang pelumbanya.

  “Pertama kali menyertai kejuaraan dunia MotoGP adalah saat yang sangat mengembirakan bagi syarikat kami,” kata pengasas dan pemilik Trackhouse, Justin Marks, dalam satu kenyataan.

  “Trackhouse telah bekerja sejak hari pertama untuk mengenal pasti peluang sukan permotoran yang unik dan menarik, dan dapat memperluas ke peringkat global seperti MotoGP merupakan langkah besar dalam peningkatan syarikat.”

  Marks menambah, Trackhouse ingin ‘membantu memperluaskan dan memperkukuhkan sukan yang hebat ini kepada jutaan peminat baharu di Amerika Utara dan kawasan sekitarnya.

  Gambar Freepik

  Pasukan RNF dikecualikan daripada kejohanan 2024 atas ‘pelanggaran yang berulang’ yang mempengaruhi imej pertandingan, kata penganjur minggu lalu, sehari selepas Grand Prix terakhir musim itu di Valencia.

  RNF, yang diasaskan oleh Razlan Razali dari Malaysia dengan sokongan syarikat minyak negara Petronas, menyertai MotoGP pada tahun 2019 di bawah nama Sepang Racing Team.

  Selepas kehilangan sokongan kewangan Petronas tahun lalu, Razali mengambil alih pasukan tersebut dan menamakannya RNF. Syarikat Romania, CryptoDATA, kemudian menjadi pemegang saham majoritinya pada akhir tahun 2022.

  Razali telah mengumumkan pemergiannya di media sosial pada permulaan hujung minggu di Valencia.

  Pasukan itu, yang menggunakan motosikal Yamaha sehingga 2022, merupakan tempat tinggal kepada juara dunia Fabio Quartararo untuk dua tahun pertamanya dalam MotoGP.

  Pada tahun 2021, Quartararo kemudian mengambil langkah menyertai pasukan Yamaha, mengambil alih tempat Valentino Rossi, dari Itali, yang mengakhiri kariernya dengan pasukan Malaysia.

  Musim MotoGP 2024 akan bermula pada 10 Mac di Qatar. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...