Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Transformasi digital memacu kemajuan dalam pendidikan

  BEIJING – Terima kasih kepada internet, pelajar dari sebuah sekolah menengah di Kangding, wilayah Autonomi Tibet Garze di wilayah Sichuan barat daya China, dapat menghadiri kelas yang dikendalikan oleh guru dari Sekolah Menengah nombor tujuh di
  Chengdu, sebuah sekolah menengah berprestij di tempat lain di wilayah itu.

  Ia mengambil masa lebih daripada tiga jam untuk memandu dari Kangding ke Chengdu, tetapi dengan bantuan teknologi maklumat, pelajar boleh menjawab soalan guru mereka dalam masa kurang daripada satu minit.

  Dalam usaha membangunkan pendidikan yang lebih saksama dan berkualiti tinggi, sambil mempercepatkan pemodenan dalam sektor itu, interaksi itu hanyalah sebahagian daripada usaha China yang lebih meluas untuk mempromosikan pendidikan digital sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

  Persidangan Pendidikan Digital Sedunia, yang dibuka di Beijing baru-baru ini, dijangka menggalakkan lagi pendigitalan pendidikan di China dan menyuntik momentum baharu ke dalam pembangunan global pendidikan digital.

  China telah mengeluarkan pelbagai rancangan untuk menggunakan teknologi maklumat dengan lebih baik dalam pendidikan, dengan Kongres Kebangsaan Parti Komunis China ke-20 menyeru pendigitalan pendidikan dan pembinaan masyarakat dan negara pembelajaran di mana pembelajaran sepanjang hayat diusahakan oleh semua.

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah meningkatkan kemudahan untuk pengajaran digital di sekolah. Semua sekolah rendah dan menengah di seluruh China mempunyai akses kepada internet, berbanding 25 peratus pada 2012. Selain itu, lebih tiga perempat sekolah Cina mempunyai rangkaian tanpa wayar, dan kira-kira 99.5 peratus
  sekolah mempunyai bilik darjah multimedia.

  Pada Mac 2022, platform perkhidmatan dalam talian awam bernama Smart Education of China telah dilancarkan secara rasmi, memfokuskan pada bidang seperti pembelajaran, pengajaran, tadbir urus sekolah dan inovasi pendidikan.

  Setakat ini, platform itu telah menerima lebih daripada 6.7 bilion paparan halaman dan lebih daripada satu bilion pelawat dari lebih 200 negara dan wilayah.

  Platform ini menyediakan akses kepada sumber pendidikan berkualiti tinggi untuk sekolah rendah dan menengah luar bandar di bahagian tengah dan barat negara yang kurang membangun.

  Ia juga membolehkan universiti di barat China berkongsi sumber berkualiti yang disediakan oleh universiti di timur. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...