Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  UK haramkan nitrus oksida

  LONDON, 8 NOV – Memiliki gas ketawa untuk menjadikan seseorang khayal diharamkan di Britain hari ini, dengan pesalah bersiri akan berdepan hukuman penjara sehingga dua tahun dan bagi pengedar pula sehingga 14 tahun.

  Penjualan kanister kecil nitrus oksida telah berkembang pesat dalam beberapa dekad kebelakangan ini kerana orang muda khususnya menyedut ubat secara rekreasi untuk khayal dengan cepat.

  Penggunaan berpanjangan boleh menyebabkan anemia, kerosakan saraf dan kecederaan tulang belakang, manakala kanister telah menyemakkan sebahagian kawasan di bandar dan pinggir bandar Britain dan dikaitkan dengan tingkah laku antisosial.

  Larangan itu, pertama kali dicadangkan oleh kerajaan Konservatif pimpinan Perdana Menteri Rishi Sunak pada Mac, dan kini dilaksanakan di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah 1971, adalah sebahagian daripada tindakan keras yang lebih luas terhadap undang-undang sebelum pilihan raya umum yang dijangka diadakan pada tahun depan.

  Parti pemerintah Tories nampaknya berharap dasar tradisional mereka sebagai parti yang mempunyai dasar undang-undang dan ketenteraman yang kuat dapat membantu mereka mengatasi jurang pengundian yang besar dengan pembangkang utama Buruh.

  “Hari ini kita menghantar isyarat jelas kepada orang ramai, terutama golongan muda, bahawa bukan sahaja penyalahgunaan nitrus oksida berbahaya kepada kesihatan mereka, tetapi ia juga menyalahi undang-undang,” kata Menteri Kepolisan, Chris Philp.

  “Penggunaan dadah ini untuk tempoh masa yang lama di tempat awam telah menyumbang kepada tingkah laku antisosial yang memberikan kesan kepada masyarakat. Kita tidak akan menerimanya,” katanya.

  Beliau berkata bahawa polis kini mempunyai “kuasa yang diperlukan untuk mengambil pendekatan toleransi sifar terhadap jenayah ini,” dan memberikan amaran mereka yang ditangkap memiliki nitrus oksida ‘akan menerima akibatnya’.

  Undang-undang British telahpun mengharamkan bekalan nitrus oksida untuk penyedutan di luar penggunaan perubatan. Namun, kanister gas tersebut boleh diperoleh dengan mudah menerusi dalam talian dan di jalanan. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...