Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  UK umum hampir AS$37.2 bilion pelaburan swasta di Sidang Kemuncak CEO

  LONDON, 27 NOV – Perdana Menteri Rishi Sunak hari ini mengumumkan AS37.2 bilion pembiayaan swasta untuk projek baharu UK apabila lebih 200 CEO turun ke London untuk Sidang Kemuncak Pelaburan Global 2023.

  Kerajaan UK berkata pelaburan baharu itu akan mewujudkan 12,000 pekerjaan ‘dalam sektor kami yang paling inovatif, termasuk teknologi, sains hayat, tenaga boleh diperbaharui, perumahan dan infrastruktur.

  “Pelaburan hari ini merupakan undian yang besar terhadap masa depan ekonomi UK,” kata Sunak dalam satu kenyataan sebelum perasmian acara di Istana Hampton Court, di luar London.

  “Menariknya pelaburan global ini adalah teras kepada rancangan saya untuk mengembangkan ekonomi,” tambahnya.

  Pelaburan yang diumumkan hari ini termasuk £10 bilion dalam tempoh empat tahun akan datang daripada dana Australia IFM Investors ‘untuk infrastruktur berskala besar dan projek peralihan tenaga’.

  Syarikat tenaga Sepanyol, Iberdrola, mengumumkan £7 bilion pembiayaan untuk infrastruktur di pesisir angin luar manakala teknologi gergasi Amerika Syarikat, Microsoft merancang untuk melabur £2.5 bilion dalam infrastruktur kecerdasan buatan (AI), termasuk pusat data.

  Makmal BioNTech Jerman akan melabur sekitar £1 bilion dalam tempoh 10 tahun, mengembangkan aktiviti penyelidikan dan pembangunannya dengan makmal baharu di Cambridge, timur England, serta pusat kepakaran untuk Kepintaran Buatan di London.

  Pengumuman itu dibuat ketika syarikat gergasi automotif Jepun Nissan berkata pada Jumaat lalu bahawa ia akan menyuntik sehingga £2 bilion untuk membina dua model kereta elektrik baharu di UK, serta sebuah kilang giga tambahan untuk menghasilkan bateri. – AFP

  Perdana Menteri Britain Rishi Sunak tiba di Istana Hampton Court. – AFP

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...