Unit Behavioral Insights tangani kebimbangan kesihatan

Oleh Sim Y. H.

GENEVA, 25 MEI – Negara Brunei Darussalam dengan kerjasama pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) akan menubuhkan Unit Behavioural Insights untuk memudahkan perpaduan antara kerajaan dan masyarakat, mendengar rungutan dan menjana kepercayaan mengenai kebimbangan kesihatan.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa berucap pada Sesi Pleno Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-75 yang berlangsung di Geneva, Switzerland juga mengatakan penubuhan unit itu akan berfungsi untuk menangani isu-isu penyebaran maklumat yang salah dan tidak betul.

Perhimpunan yang berlangsung bermula 22 hingga 28 Mei itu telah dihadiri oleh menteri-menteri kesihatan dan wakil-wakil dari 153 buah negara anggota WHO.

Terdahulu, Yang Berhormat Dato menerusi kenyataan dari Kementerian Kesihatan, hari ini, berkata Negara Brunei Darussalam mengalu-alukan tumpuan tema perhimpunan itu iaitu ‘Kesihatan untuk Keamanan, Keamanan untuk Kesihatan’ yang antara lain menyatakan komuniti global pada masa ini masih mengalami kesan daripada COVID yang telah pun menyebabkan penyakit berleluasa dan kematian.

Dalam ucapannya lagi, Yang Berhormat Dato menyatakan tidak banyak negara yang beruntung seperti Negara Brunei Darussalam, yang mana pemberian perkhidmatan kesihatan dan promosi liputan kesihatan sejagat memerlukan keadaan status sosial, politikal dan ekonomik yang sesuai, dan keamanan serta ketiadaan konflik adalah asas kepada usaha-usaha kesihatan.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham menyampaikan ucapan pada sesi plenari di Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-75 yang berlangsung di Geneva, Switzerland. – Gambar serahan Kementerian Kesihatan

Setakat ini, Brunei adalah salah sebuah negara yang telah pun mencapai kadar vaksinasi yang tinggi dengan lebih 98 peratus penduduk telah pun menerima dua dos vaksin COVID dengan hampir 70 peratus menerima tiga dos vaksin dan seterusnya negara telah pun memulakan transisi kepada pengurusan COVID sebagai penyakit endemik.

Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-75 mendapat persetujuan dan kesepakatan negara-negara anggota mengenai pelbagai isu kesihatan awam dan global yang penting termasuk berkaitan kawalan penyakit berjangkit dan tidak berjangkit, standardization of medical devices nomenclature, tenaga kerja kesihatan, tindakan dan kesiapsiagaan kepada kecemasan kesihatan awam, pemakanan anak-anak damit dan ibu-ibu dan strategi global mengenai keselamatan makanan.

Semasa di Geneva, Yang Berhormat Dato telah mengadakan kunjungan muhibah kepada Pengarah Serantau WHO bagi Rantau Pasifik Barat, Tuan Yang Terutama Dr Takeshi Kasai.

Perkara-perkara yang dibincangkan antara lain adalah kenyataan komitmen pihak Pejabat Rantau Asia Pasifik Barat, WHO di dalam membantu negara-negara ahli di dalam pelbagai aspek kesihatan, mengatasi isu maklumat kurang tepat (infodemic), pengurusan COVID-19 dan penyakit-penyakit berjangkit serta mengenai dengan keberkesanan penggunaan teknologi digital di dalam pengurusan kesihatan.

Yang Berhormat Dato juga telah membuat perbincangan dengan Swiss Medical Network dan seterusnya lawatan untuk meneroka aspek latihan lanjutan di dalam beberapa bidang kepakaran perubatan.