Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Usahawan Kemboja digesa guna platform e-dagang

  PHNOM PENH, 27 MEI – Kemboja hari ini menyeru usahawan menggunakan platform e-dagang seperti Alibaba dari China untuk menjual produk mereka ke pasaran antarabangsa.

  Bercakap pada seminar mengenai Melangkaui sempadan: membawa produk Kemboja ke pasaran global melalui Alibaba.com, Menteri Perdagangan Kemboja, Cham Nimul berkata kementeriannya dan Kumpulan Alibaba telah menandatangani Memorandum Persefahaman untuk menjual terus produk Kemboja di platform e-dagang itu pada Oktober 2023.

  “Sehingga kini, kira-kira 10 perusahaan Kemboja telah mengeluarkan produk mereka seperti lada, jem mangga dan sarang burung untuk dijual di platform e-dagang,” katanya kepada kira-kira 320 peserta.

  “Saya ingin menggalakkan perusahaan kecil dan sederhana memasarkan produk mereka di platform untuk membantu meningkatkan eksport produk Kemboja ke China dan pasaran global,” tambahnya.

  Nimul berkata Kemboja akan melancarkan pavilion nasional di Alibaba.com pada September di luar Ekspo China-ASEAN ke-21.

  Menteri itu menekankan bahawa di bawah Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Perdagangan Bebas Kemboja-China, Kemboja dapat mengeksport produknya kepada rakan-rakan anggota RCEP dan China berdasarkan tarif utama.

  Kemboja mengeksport produk bernilai AS$8 bilion dalam empat bulan pertama 2024, meningkat 15.2 peratus daripada AS$6.94 bilion berbanding tempoh yang sama tahun lalu, menurut laporan Jabatan Am Kastam dan Eksais. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...