Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  UTB anjur bengkel teknikal petroleum

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 6 SEPT – Bermatlamat bagi membincangkan pandangan penyelidikan berkisar masalah pengeluaran pasir dalam telaga minyak dan gas, Universiti Teknologi Brunei (UTB) telah menganjurkan bengkel teknikal selama tiga hari dengan para penyelidik dari Imperial College London (ICL), United Kingdom dan The University of New South Wales (UNSW), Sydney sebagai sebahagian daripada projek penyelidikan industri yang sedang dijalankan dengan kerjasama Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP), baru-baru ini.

  Bengkel yang berlangsung di Teater Kuliah 2, Kompleks Perpustakaan UTB telah dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah diikuti ucapan alu-aluan oleh Penolong Naib Canselor (Penyelidikan), UTB, Profesor Dr Mohamed Hasnain Isa.

  Projek penyelidikan yang dibiayai adalah untuk mengkaji teknik kawalan pasir yang bermula pada Mei 2020 dengan kerjasama ICL dalam menyediakan model dan simulasi berangka, serta UNSW untuk membangunkan kemudahan makmal.

  Makmal ujian penapis pasir baharu dibina di UTB untuk menyediakan keupayaan analisis tempatan bagi pengeluaran petroleum.

  UTB komited untuk meningkatkan jangkauan penyelidikan industrinya dan membangunkan keupayaan dan sumber baharu yang penting kepada pembangunan kejuruteraan dan teknologi yang mampan selaras dengan pencapaian Wawasan Brunei 2035.

  Menurut Principal Investigator, projek penyelidikan, Profesor Stephen Tyson, menjelaskan projek berkenaan mewakili titik transformasi untuk UTB yang menunjukkan bahawa UTB dan rakan penyelidikannya mampu menyampaikan kualiti penyelidikan tertinggi kepada industri tempatan.

  Menerusi projek penyelidikan berkenaan, mereka juga menggaji dan melatih jurutera dan juruteknik muda Brunei yang pastinya memiliki pencapaian yang membanggakan.

  UTB menawarkan kursus Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Petroleum dan Kimia dan mempunyai peluang untuk penyelidikan pasca siswazah merentasi pelbagai disiplin berkaitan petroleum dan kimia.

  Profesor Stephen Tyson bergambar ramai bersama peserta bengkel yang diadakan di Teater Kuliah 2, Kompleks Perpustakaan UTB kelmarin. – Gambar serahan UTB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...