Sunday, May 26, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Verstappen ikat rekod Alain Prost

  FLORIDA, 5 MEI – Max Verstappen semakin menghampiri kemenangan ketiga berturut-turut di Grand Prix Miami kelmarin untuk meneruskan penguasaan lamanya dalam kelayakan Formula 1.

  Juara F1 tiga kali itu memenangi petak pertamanya yang ketujuh berturut-turut, tetapi yang pertama di Miami, di mana Verstappen gagal mendapat tempat permulaan teratas dalam dua perlumbaan pertama di sekitar Stadium Hard Rock, namun masih memenangi kedua-duanya.

  “Saya tidak tahu, setiap tahun kami datang ke sini, saya amat sukar untuk konsisten dengan keadaan kereta, dengan keadaan tayar sepanjang satu pusingan,” kata Verstappen. “Saya rasa kami berjaya melakukannya dengan baik. Ia bukan pusingan paling menyeronokkan dalam karier saya, tetapi kami berada di petak pertama dan itu yang paling penting.”

  Larian yang memenangi tiang mengikat Verstappen dengan Alain Prost dalam pembukaan musim dengan enam tiang berturut-turut. Prost melakukannya pada tahun 1993.
  “Permulaan yang baik,” Verstappen menghubungi pasukannya. “Mari kita teruskan.”

  Verstappen membuka tirai kelmarin dengan kemenangan dalam perlumbaan pecut dan menamatkan hari itu dengan petak pertama kerjayanya yang ke-38. Pemandu Red Bull itu membuat pusingan pada 1 minit, 27.241 saat untuk mengatasi Ferrari, Charles Leclerc dan Carlos Sainz Jr.

  Verstappen telah memenangi empat daripada lima perlumbaan F1 pertama musim ini.
  Sergio Perez, rakan sepasukan Verstappen di Red Bull, layak di tempat keempat dan diikuti oleh rakan sepasukan McLaren, Lando Norris dan Oscar Piastri. – AP

  Verstappen memakai topi keledar sebelum perlumbaan Sprint di Grand Prix Formula Satu Miamidi Miami Gardens, Florida pada 4 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...