Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Wanita saman syarikat, 20 tahun menggaji tanpa tugas

  PARIS, 18 JUN – Seorang wanita Perancis membawa syarikat telekomunikasi Orange ke mahkamah kerana “gangguan moral dan diskriminasi di tempat kerja,” menuduh syarikat itu membayarnya selama 20 tahun tanpa memberinya sebarang tugas.

  Memetik laporan Oddity Central, Laurence Van Wassenhove telah diambil sebagai penjawat awam oleh France Telecom pada tahun 1993 sebelum syarikat itu diambil alih oleh Orange. Majikan asalnya tahu bahawa beliau hemiplegik – lumpuh separa muka dan anggota badan – sejak lahir dan mengalami epilepsi, dan menawarkannya jawatan yang disesuaikan dengan keadaan kesihatannya.

  Beliau bekerja sebagai setiausaha dan di jabatan sumber-sumber manusia sehingga 2002 apabila beliau meminta untuk dipindahkan ke wilayah lain di Perancis. Permintaannya telah diluluskan, tetapi tempat kerja baharunya tidak disesuaikan dengan keperluannya, dan laporan perubatan pekerjaan mengesahkan bahawa jawatan itu tidak sesuai untuknya.

  Walaupun begitu, Orange didakwa gagal membuat sebarang pelarasan pada pekerjaannya, lebih suka membayar gaji penuhnya untuk 20 tahun akan datang, tanpa memberinya apa-apa untuk dilakukan.

  Walaupun usaha terbaik Orange untuk mengabaikan Van Wassenhove, wanita kurang upaya itu melakukan yang terbaik untuk melaporkan keadaan kepada kerajaan dan Pihak Berkuasa Tinggi untuk Memerangi Diskriminasi.

  Pada 2015, seorang pengantara yang dilantik oleh Orange diberi mandat untuk menyelesaikan situasi itu, tetapi keadaan tidak bertambah baik sama sekali, kerana syarikat itu terus membayarnya tanpa memberikan sebarang tugas kepadanya. Peguamnya mendakwa bahawa syarikat telekomunikasi itu cuba memaksanya berhenti kerja.

  “Mereka lebih suka membayarnya daripada membuatnya bekerja,” kata peguam Laurence, sambil menambah bahawa wanita itu telah memfailkan aduan terhadap syarikat dan empat pengurusnya untuk “gangguan moral dan diskriminasi di tempat kerja yang dikaitkan dengan keadaan kesihatannya.”

  “Bekerja untuk orang kurang upaya bermakna mempunyai tempat dalam masyarakat, pengiktirafan, ikatan sosial yang dicipta,” kata peguam wanita itu. Dalam kes tersebut, Laurence Van Wassenhove telah dinafikan semua itu dengan ‘diletakkan di rak’ selama 20 tahun dengan harapan beliau akan berhenti.

  Akhbar Perancis La Dépêche menghubungi Orange mengenai kes Van Wassnehove dan syarikat itu berkata bahawa ia telah melakukan segala-galanya untuk memastikan wanita itu bekerja dalam keadaan terbaik yang mungkin.

  Syarikat itu juga mendakwa telah mengambil kira keadaan sosial peribadi wanita itu dan telah membayar gaji penuhnya secara berterusan, serta beberapa bantuan yang tidak boleh dikembalikan.

  Kembali bekerja dalam kedudukan yang disesuaikan nampaknya juga dirancang, tetapi ia tidak pernah menjadi kenyataan kerana pekerja itu kerap bercuti sakit. – Agensi

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...