Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Warga Jepun ditangkap, cipta virus guna sistem AI generatif

  KAWASAKI, 28 MEI – Seorang penganggur berusia 25 tahun dari Kawasaki telah ditangkap kerana didakwa mencipta virus komputer dengan menggunakan kecerdasan buatan (AI) generatif interaktif yang boleh didapati dalam talian.

  Ia dipercayai merupakan kes pertama di negara itu yang berkaitan dengan penciptaan virus menggunakan sistem AI generatif.

  Jabatan Polis Metropolitan (MPD) menahan Ryuki Hayashi, kelmarin, kerana disyaki membuat rekod elektrik atau magnet yang mengandungi arahan yang tidak dibenarkan.

  Dia dipercayai menggunakan komputer rumah dan telefon pintarnya untuk menggabungkan maklumat tentang mencipta program perisian hasad yang diperoleh selepas memberi arahan kepada beberapa sistem AI generatif pada Mac tahun lalu, menurut penyiasat.

  Virus yang dicipta itu direka bentuk untuk melakukan perkara seperti menyulitkan data pada sistem yang disasarkan dan menuntut mata wang kripto sebagai tebusan. Tiada laporan kerosakan yang disebabkan oleh virus itu, kata polis.

  Menurut polis, Hayashi mengakui pertuduhan semasa disoal siasat, berkata, “Saya mahu menjana wang melalui perisian tebusan. Saya fikir saya boleh melakukan apa sahaja jika saya bertanya kepada AI.”

  Platform seperti OpenAI’s ChatGPT telah meningkatkan langkah untuk mencegah keluaran yang berkaitan dengan aktiviti jenayah. Namun beberapa sistem AI interaktif di internet menyediakan maklumat tanpa had yang boleh digunakan untuk tujuan jenayah, menurut sumber.

  Hayashi didakwa memberi arahan kepada sistem AI sambil menyembunyikan tujuannya mencipta virus untuk mendapatkan maklumat reka bentuk yang diperlukan bagi menyulitkan fail dan menuntut wang tebusan.

  Dia dikatakan telah mencari dalam talian untuk mencari cara mendapatkan maklumat secara haram. MPD juga sedang menyiasat fungsi AI generatif yang digunakannya.

  Pada bulan Mac, MPD menahan Hayashi kerana disyaki melakukan penipuan kerana secara menipu mendaftar untuk kad SIM telefon pintar. Polis menemui virus buatan sendiri pada komputer dan barang-barang lain yang dirampas dari rumahnya. – ANN/The Japan News

  Jabatan Polis Metropolitan menahan Ryuki Hayashi, kelmarin, yang dipercayai menggunakan komputer rumah dan telefon pintarnya untuk menggabungkan maklumat tentang mencipta program perisian hasad yang diperoleh selepas memberi arahan kepada beberapa sistem AI generatif pada Mac tahun lalu, menurut penyiasat. – ANN/The Japan News
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...