Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Wartawan Thailand ditahan atas liputan grafiti

  BANGKOK, 12 FEB – Seorang wartawan Thailand ditahan hari ini atas insiden grafiti yang dilaporkannya, kata syarikatnya dan kumpulan hak undang-undang.

  Prachatai, sebuah akhbar dalam talian bebas berkata wartawannya, Nuttaphol Meksobhon, telah ditangkap sebagai ‘bersubahat’ dalam merosakkan sebuah monumen bersejarah.

  Dakwaan itu berkaitan insiden Mac lalu di mana seorang lelaki melukis simbol anarkis dan nombor 112 dengan garis melaluinya di dinding luar Kuil Emerald Buddha Bangkok.

  Perbuatan itu, yang dirakam dalam video, dilaporkan secara meluas dalam media Thai kerana kuil itu adalah sebahagian daripada kompleks bangunan diraja yang bersejarah, dan 112 merujuk kepada undang-undang menentang kekuasaan diraja yang kontroversi di negara itu.

  Pengkritik berkata undang-undang yang melindungi Raja Maha Vajiralongkorn daripada penderaan, yang dikenali sebagai 112 selepas seksyen berkaitan kanun jenayah, disalahgunakan untuk menyekat perdebatan, dan penunjuk perasaan menggesa pembaharuan mereka dalam demonstrasi jalanan besar-besaran pada 2020 dan 2021.

  Prachatai berkata dalam satu catatan di X, sebelum ini Twitter, bahawa Nuttaphol adalah salah seorang daripada beberapa wartawan pada kejadian itu.

  “Dia pergi ke sana untuk melakukan tugasnya yang membuat liputan berita,” kata editor Prachatai, Tewarit Maneechai, kepada AFP.

  Thai Lawyers for Human Rights, kumpulan hak undang-undang yang sering mengendalikan kes penentangan kekuasaan diraja, mengesahkan wartawan itu ditahan kerana disyaki membantu merosakkan tapak bersejarah. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...