Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  11 maut, 64 hilang dalam nahas kapal karam

  ROM, 18 JUN — Kira-kira 64 orang hilang di Laut Mediterranean dan beberapa orang diselamatkan selepas kapal mereka karam di pantai selatan Itali kelmarin, kata agensi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dalam satu kenyataan.

  Dalam kapal karam yang berasingan, pekerja penyelamat memindahkan berpuluh-puluh pendatang yang disyaki tetapi menemui 10 mayat terperangkap di bawah dek kapal kayu di pulau kecil Lampedusa, Itali, kata kumpulan bantuan Jerman, Resqship, kelmarin di platform media sosial X.

  Kapal yang karam kira-kira 200 kilometer dari Calabria telah berlepas dari Turki lapan hari lebih awal, tetapi terbakar dan terbalik, kata agensi PBB.

  Operasi mencari dan menyelamat bermula berikutan panggilan mayday oleh kapal Perancis, kata pengawal pantai Itali dalam satu kenyataan. Kapal itu sedang belayar di kawasan sempadan di mana Greece dan Itali menjalankan operasi mencari dan menyelamat. Mangsa yang terselamat dan orang yang masih hilang di laut berasal dari Iran, Syria dan Iraq, kata agensi PBB.

  Pusat Koordinasi Menyelamat Maritim Itali segera mengalihkan dua buah kapal dagang yang belayar berdekatan ke lokasi yang selamat. Aset dari sempadan Eropah dan agensi pengawal pantai Frontex turut membantu.

  Mereka yang terselamat telah dibawa ke pelabuhan Calabrian Roccella Jonica, di mana mereka diturunkan dan kakitangan perubatan telah diamanahkan untuk menjaganya. Seorang daripada 11 pendatang yang diselamatkan meninggal dunia tidak lama kemudian, kata pengawal pantai.

  Dalam kapal karam kedua, kru yang menaiki kapal Resqship, Nadir, menemui 61 orang di atas kapal kayu yang dipenuhi air itu. – AP

   

  Gambar bertarikh 17 Jun menunjukkan kapal layar yang digunakan oleh pendatang berada dalam keadaan separuh karam di Laut Mediterranean antara Itali dan Greece. – AP

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...