Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  11 mayat ditemui selepas letusan Gunung Merapi, 12 masih hilang

  PADANG, 4 DIS – Mayat 11 pendaki ditemui hari ini sehari selepas letusan hebat gunung berapi Gunung Merapi ketika penyelamat Indonesia mencari 12 orang nampaknya masih hilang.

  Merapi kekal pada tahap ketiga tertinggi daripada empat tahap berjaga-jaga sejak 2011, tahap yang menunjukkan aktiviti gunung berapi melebihi biasa dan melarang pendaki atau penduduk kampung dalam lingkungan 3 kilometer (1.8 batu) dari puncak, kata Hendra Gunawan, ketua Pusat Mitigasi Vulkanologi dan Geologi Bencana.

  “Ini bermakna tiada pendakian ke puncak,” kata Gunawan, sambil menambah bahawa pendaki hanya dibenarkan di bawah zon bahaya, “tetapi kadangkala ramai daripada mereka melanggar peraturan untuk memenuhi kepuasan mereka untuk mendaki lebih jauh.”

  Kira-kira 75 pendaki telah memulakan perjalanan mereka mendaki gunung hampir 2,900 meter (9,480 kaki) pada hari Sabtu dan menjadi terkandas. Lapan daripada mereka yang diselamatkan kelmarin dikejarkan ke hospital kerana melecur dan seorang juga patah anggota badan, kata Hari Agustian, seorang pegawai di Agensi Mencari dan Menyelamat tempatan di Padang, ibu kota wilayah Sumatera Barat.

  Kesemua pendaki telah mendaftar di dua pos komando atau dalam talian melalui agensi pemuliharaan Sumatera Barat sebelum mereka mendaki, kata Agustian. Ada kemungkinan orang lain mengambil jalan haram atau penduduk tempatan aktif di kawasan itu, tetapi ia tidak dapat disahkan, katanya.

  Merapi memuntahkan abu tebal setinggi 3,000 meter (9,800 kaki) dalam letusan kelmarin dan awan abu panas merebak beberapa batu (kilometer). Kampung-kampung dan bandar-bandar berdekatan diselubungi oleh banyak serpihan gunung berapi. Debu gunung berapi dan hujan membasahi muka dan rambut pendaki yang dipindahkan, menurut video di media sosial.

  Abu yang jatuh menyelubungi beberapa kampung dan menghalang cahaya matahari, dan pihak berkuasa mengedarkan topeng dan menggesa penduduk memakai cermin mata untuk melindungi mereka daripada abu gunung berapi.

  Kira-kira 1,400 orang tinggal di lereng Merapi di Rubai dan Gobah Cumantiang, kampung terdekat kira-kira 5 hingga 6 kilometer (3.1 hingga 3.7 batu) dari puncak.

  Gunawan berkata, letusan kelmarin tidak didahului oleh peningkatan ketara dalam gempa bumi gunung berapi. Gempa bumi gunung berapi dalam hanya direkodkan tiga kali antara 16 November dan pada hari Ahad, manakala peralatan ubah bentuk atau tiltmeter pada puncak menunjukkan corak mendatar pada paksi jejari dan sedikit inflasi pada paksi tangen. – AP

  Penunggang motosikal melintas ketika Gunung Merapi memuntahkan bahan gunung berapi semasa letusannya di Agam, Sumatera Barat, Indonesia, hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...