Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Israel berikrar luaskan serangan ke selatan Gaza

  KHAN YOUNIS, 4 DIS – Serangan darat Israel meluas ke setiap bahagian di Semenanjung Gaza, kata tenteranya kelmarin, ketika ia mengarahkan lebih banyak pemindahan dan berikrar untuk menyerang selatan Gaza dengan ‘kekuatan yang tidak kurang’ daripada pertempuran yang telah mengurangkan sebahagian besar utara Gaza.

  Pengeboman hebat berikutan arahan pemindahan, dan penduduk Palestin di wilayah tertutup bersempadan dengan Israel dan Mesir berkata mereka kehabisan tempat untuk pergi.

  Ramai daripada 2.3 juta penduduk Gaza melarikan diri ke selatan selepas Israel mengarahkan orang awam meninggalkan utara pada hari-hari awal perang, yang tercetus pada 7 Oktober.

  Selepas gelap, tembakan dan pengeboman kedengaran di tengah bandar Deir al-Balah ketika suar menyala di langit. Dron Israel berdengung di atas kepala di bandar kedua terbesar di Gaza, Khan Younis.

  Ketua hak asasi manusia PBB, Volker Türk menggesa perang dihentikan, berkata penderitaan orang awam ‘terlalu berat untuk ditanggung’.

  Penduduk berkata, tentera rejim Israel menggugurkan risalah yang memanggil Khan Younis sebagai ‘zon tempur berbahaya’ dan mengarahkan mereka berpindah ke bandar sempadan Rafah atau kawasan pantai di barat daya.

  Halima Abdel-Rahman, seorang balu dan ibu kepada empat orang anak, berkata beliau tidak lagi mengindahkan arahan sedemikian. Beliau melarikan diri dari rumahnya pada bulan Oktober ke kawasan di luar Khan Younis, tempat beliau tinggal bersama saudara mara.

  “Pendudukan memberitahu anda untuk pergi ke kawasan ini, kemudian mereka mengebomnya,” katanya melalui telefon. “Realitinya tiada tempat yang selamat di Gaza. Mereka membunuh orang di utara. Mereka membunuh orang di selatan.”

  Kementerian Kesihatan di Gaza yang dikendalikan pejuang Hamas berkata angka kematian di wilayah itu sejak 7 Oktober telah melepasi 15,500, dengan lebih 41,000 cedera. Kementerian itu tidak membezakan antara kematian orang awam dan pejuang, tetapi berkata 70 peratus daripada yang maut adalah wanita dan kanak-kanak. – AP

  Rakyat Palestin meratapi saudara mereka yang terkorban dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza, di hospital di Khan Younis, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...