Sunday, April 14, 2024
31.7 C
Brunei

  -

  2.5 tan Uranium hilang di Libya

  DUBAI, 16 MAC – Lebih 2.5 tan uranium semula jadi disimpan di lokasi di Libya yang dilanda peperangan telah hilang, kata badan pengawas nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini, meningkatkan kebimbangan keselamatan dan pengembangan nuklear.

  Uranium semula jadi tidak boleh digunakan secara langsung untuk pengeluaran tenaga atau bahan letupan bom, kerana proses pengayaan biasanya memerlukan logam itu ditukarkan menjadi gas, kemudian diproses untuk mencapai tahap yang diperlukan.

  Bagaimanapun, setiap tan uranium semula jadi, jika diperolehi, dengan cara teknologi dan sumber yang mencukupi, boleh diolah menjadi 5.6 kilogram bahan senjata dalam jangka masa yang lama, kata pakar. Oleh itu, penemuan logam yang hilang adalah penting bagi pakar antipengembangan nuklear.

  Dalam kenyataan, agensi beribu pejabat di Vienna, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) berkata, Ketua Pengarahnya, Rafael Mariano Grossi, memberitahu negara-negara ahli kelmarin tentang uranium yang hilang itu.

  “Pada Selasa, inspektor keselamatan agensi mendapati bahawa 10 dram yang mengandungi kira-kira 2.5 tan uranium semula jadi dalam bentuk bijih uranium hilang seperti yang dinyatakan sebelumnya di satu lokasi di Libya,” kata IAEA.

  “Aktiviti selanjutnya akan dijalankan oleh agensi untuk menerangkan kaedah penghapusan bahan nuklear.”

  Reuters pertama kali melaporkan amaran IAEA mengenai uranium Libya yang hilang, mengatakan IAEA memberitahu ahli bahawa untuk sampai ke lokasi yang tidak dikawal oleh kerajaan memerlukan logistik yang rumit.

  IAEA enggan memberikan butiran lanjut mengenai uranium yang hilang itu. Namun, pengakuannya bahawa uranium hilang di ‘lokasi yang dinyatakan sebelumnya’ mengehadkan kemungkinannya. – AP

  Rafael Grossi berucap pada sidang media semasa mesyuarat Lembaga Gabenor IAEA di Vienna, Austria pada 6 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...