Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  2 bangunan terbakar bunuh 4 orang, hampir 20 hilang

  VALENCIA, 23 FEB – Kebakaran melanda dua bangunan kediaman di bandar Valencia timur Sepanyol pada Khamis, mengorbankan empat orang dan menyebabkan 19 yang lain hilang beberapa jam selepas kebakaran bermula, kata pihak berkuasa.

  Kebakaran menyebabkan penduduk yang melarikan diri ke balkoni di mana beberapa orang telah diselamatkan oleh anggota bomba, kata pegawai.

  Anggota bomba bergegas ke tempat kejadian di pinggir pusat bandar apabila api meletup dari tingkap bangunan kediaman 14 tingkat di mana kebakaran nampaknya bermula. Penduduk boleh dilihat menunggu penyelamatan di balkoni, dan anggota bomba menggunakan kren untuk mengangkat dua penduduk dari salah satu balkoni.

  Penolong pengarah perkhidmatan kecemasan Valencia, Jorge Suárez memberitahu pemberita bahawa empat orang disahkan maut dan kira-kira enam jam selepas kebakaran bermula, anggota bomba cuba menyejukkan bahagian luar bangunan sebelum cuba masuk ke dalam.

  Askar dari Unit Kecemasan Tentera Sepanyol juga telah dikerahkan dan pegawai perubatan memasang khemah besar untuk merawat mangsa yang cedera di tempat kejadian.

  Punca kebakaran tidak diketahui serta-merta, tetapi laporan berita mengatakan ia mungkin merebak dengan cepat berikutan bahan yang digunakan dalam struktur bangunan itu.

  Api menghantar kepulan asap hitam berkepul ke langit yang boleh dilihat dari jauh. Agensi cuaca Sepanyol, Aemet, melaporkan angin sehingga 60 k/jam (40 batu/jam) pada masa itu.

  Kebakaran bermula pada awal petang dan merebak ke bangunan bersebelahan, lapor agensi berita negeri Efe. Laporan perkhidmatan kecemasan berkata selain empat orang yang terbunuh, sekurang-kurangnya 13 cedera, kebanyakannya mengalami patah tulang, melecur dan terhidu asap. 13 orang itu termasuk enam anggota bomba.

  Tidak jelas berapa ramai orang yang berada di dalam bangunan itu atau berapa ramai yang diselamatkan. – AP

  Blok perumahan terbakar di Valencia, Sepanyol, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...