Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  3 angkasawan China kembali ke Bumi

  TAIWAN, 31 OKT – Tiga angkasawan China kembali ke Bumi hari ini selepas enam bulan berada di stesen angkasa orbit China.

  Jing Haipeng, Zhu Yangzhu dan Gui Haichao muncul dalam keadaan sihat dari kapsul berhampiran Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di pinggir Gurun Gobi, kata agensi berita rasmi Xinhua.

  Tiga orang angkasawan baharu itu tiba di stesen Tiangong minggu lepas.

  Stesen itu sebenarnya sudah siap, jadi kru baharu akan menjalankan eksperimen perubatan dan saintifik serta menjaga peralatan.

  China menjalankan misi angkasa lepas pertamanya pada tahun 2003 dan merancang untuk menghantar angkasawan di bulan sebelum 2030.

  Jing Haipeng melambai ketika dia dibawa keluar dari kapsul misi angkasa lepas kendalian Shenzhou-14 selepas ia berjaya mendarat di tapak pendaratan Dongfeng di Wilayah Autonomi Mongolia Dalam China utara, pada 31 Oktober. – AP

  Ia telah membawa kembali sampel dari permukaan bulan dan mendaratkan kapal rover di bahagian bulan yang kurang diterokai.

  Rancangan masa depan termasuk menghantar teleskop baharu untuk menjelajah jauh ke dalam alam semesta.

  China membina stesen angkasanya sendiri selepas ia dikecualikan daripada Stesen Angkasa Antarabangsa, sebahagian besarnya disebabkan kebimbangan Amerika Syarikat (AS) mengenai kawalan tentera China ke atas program angkasa lepas negara.

  Beijing telah muncul sebagai pesaing utama dengan AS dalam melakar sejarah baharu di angkasa lepas, dengan kerjasama yang amat terhad antara mereka dalam bidang itu, seperti yang diwajibkan oleh undang-undang AS.

  Ia mencerminkan persaingan untuk mendapatkan pengaruh antara dua ekonomi terbesar dunia dalam bidang teknologi, perdagangan, ketenteraan dan diplomatik, dengan tuntutan China mutlak ke atas Laut China Selatan dan Taiwan menjadikannya isu pertikaian utama antara negara berkenaan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...