Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  32 asnaf terima daging korban

  Oleh Nurdiyanah R. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 JUN – Dalam meraih ganjaran pahala yang dijanjikan Allah SWT pada bulan Zulhijah ini, Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Bengkurong tidak ketinggalan mengadakan majlis ibadah korban, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Penaung Ahli Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Bengkurong, Dato Paduka Dr Haji Ismail bin Haji Duraman.

  Diadakan di perkarangan masjid berkenaan, majlis kali ini disertai 21 orang peserta dengan mengorbankan tiga ekor kerbau.

  Daging-daging korban berkenaan diagihkan kepada 32 orang dari golongan asnaf fakir dan miskin dari kawasan Kampung Bengkurong, Kampung Sinarubai dan Kampung Burong Lepas.

  Dengan berkumpul dan bergotong-royong dalam melakukan sesi pemotongan, pembahagian dan pembungkusan sehingga pengagihan, ia secara tidak langsung mendidik mereka yang terlibat untuk mengamalkan sikap muafakat dalam mengungkayahkan majlis berkebajikan.

  Ia juga memperlihatkan kemuliaan serta keindahan dalam amalan berbagi, yang mana dapat memberikan keringanan kepada golongan yang memerlukan.

  Antara yang turut serta melapah daging korban untuk diagihkan kepada golongan asnaf fakir miskin pada majlis ibadah korban di Masjid Kampung Bengkurong. – GAMBAR SERAHAN AJK TAKMIR MASJID KAMPUNG BENGKURONG
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...