Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  4 orang disabit kesalahan merusuh, serbu badan perundangan di Hong Kong

  HONG KONG, 1 FEB – Mahkamah Hong Kong pada hari ini mensabitkan kesalahan terhadap empat orang kerana merusuh ke atas bangunan majlis perundangan bandar itu ketika kemuncak protes antikerajaan lebih empat tahun lalu.

  Pemecahan masuk pada 1 Julai 2019 – ulang tahun ke-22 bekas jajahan British kembali ke China – merupakan salah satu episod paling huru-hara dalam protes besar-besaran yang dicetuskan oleh rang undang-undang ekstradisi yang kini ditarik balik.

  Beratus-ratus penunjuk perasaan mengerumuni badan perundangan malam itu, merosakkan gambar dan menghancurkan perabot. Beberapa slogan dicat semburan di dalam bilik dan melukis di atas lambang wilayah itu pada dinding sebelum mengosongkan tapak itu ketika polis rusuhan membersihkan jalan di sekelilingnya dengan gas pemedih mata dan kemudian bergerak ke dalam. Badan perundangan akhirnya membelanjakan kira-kira 36 juta dolar Hong Kong (AS$4.6 juta) untuk membaiki kerosakan, mahkamah mendengar sebelum ini.

  Enam defendan, termasuk pelakon Gregory Wong dan dua wartawan Wong Ka-ho dan Ma Kai-chung, tahun lalu mengaku tidak bersalah atas tuduhan merusuh.

  Pada hari ini, hakim Li Chi-ho berkata empat daripada enam defendan, termasuk Gregory Wong, didapati bersalah merusuh. Wong Ka-ho dan Ma dibebaskan daripada pertuduhan merusuh tetapi disabitkan bersalah kerana memasuki badan perundangan secara tidak sah.

  Li berkata dalam penghakiman bertulisnya bahawa terdapat arahan untuk meminta semua orang keluar dan tidak bersetuju bahawa wartawan dikecualikan daripadanya. Beliau menambah adalah ‘idea yang salah’ bagi Wong Ka-ho untuk berfikir bahawa wartawan boleh berada di sana untuk mendokumentasikan perkembangan itu.

  Protes 2019 dicetuskan oleh cadangan undang-undang ekstradisi yang akan membenarkan suspek jenayah Hong Kong dihantar ke tanah besar untuk dibicarakan. Kerajaan menarik balik rang undang-undang itu, tetapi penunjuk perasaan meluaskan tuntutan mereka untuk memasukkan pilihan raya terus untuk pemimpin bandar dan akauntabiliti polis.

  Pergerakan sosial itu merupakan cabaran terbesar terhadap kerajaan Hong Kong sejak penyerahan bandar itu pada 1997 dan mencetuskan Beijing untuk mengenakan undang-undang keselamatan negara pada 2020 untuk memadamkannya. Berikutan pengenalan undang-undang keselamatan, ramai aktivis terkemuka di bandar itu telah ditangkap, disenyapkan atau dipaksa dalam buangan sendiri.

  Lebih 10,200 orang telah ditangkap berhubung protes untuk pelbagai jenayah, seperti merusuh dan menyertai perhimpunan yang tidak dibenarkan. – AP

  Mahkamah Hong Kong pada hari ini, mensabitkan kesalahan empat orang kerana merusuh berhubung penyerbuan bangunan majlis perundangan bandar itu pada kemuncak protes antikerajaan lebih empat tahun lalu (dalam gambar). – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...