Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Adik Kim tolak tawaran dialog AS dengan Korea Utara

  PYONGYANG, 30 NOV – Adik perempuan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un, yang berkuasa pada hari ini menolak gesaan Amerika Syarikat (AS) untuk kembali kepada diplomasi dan mengecam kecamannya terhadap pelancaran satelit pengintip Korea Utara baru-baru ini, berikrar lebih banyak pelancaran yang melanggar larangan PBB.

  Semasa mesyuarat Majlis Keselamatan PBB awal minggu ini, duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Linda Thomas-Greenfield, menggelar pelancaran satelit Utara sebagai tindakan ‘melulu, menyalahi undang-undang’ yang mengancam jirannya. Tetapi beliau mengulangi tawaran AS untuk dialog tanpa sebarang prasyarat, mengatakan Korea Utara ‘boleh memilih masa dan topik’.

  Adik Kim dan pegawai kanan, Kim Yo Jong, menolak tawaran AS dan mengancam lebih banyak satelit dan pelancaran senjata lain.

  “Kedaulatan sebuah negara yang merdeka tidak boleh menjadi item agenda untuk rundingan, dan oleh itu, (Korea Utara) tidak akan pernah bersemuka dengan AS untuk tujuan itu,” kata Kim Yo Jong dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh media kerajaan.

  “(Korea Utara) akan terus berusaha untuk membangunkan segala yang dimiliki oleh hak kedaulatannya dan terus melaksanakan hak kedaulatan, yang dinikmati oleh semua negara anggota PBB, dengan cara yang bermaruah tanpa disekat pada masa hadapan juga,” beliau berkata.

  Pelbagai resolusi Majlis Keselamatan PBB melarang Korea Utara daripada melakukan sebarang pelancaran menggunakan teknologi balistik, seperti pelepasan satelit dan ujian peluru berpandu. Tetapi Utara berhujah bahawa ia mempunyai hak berdaulat untuk melancarkan satelit pengintip dan peluru berpandu balistik penerbangan ujian untuk menghadapi apa yang dipanggil ancaman tentera yang diketuai AS.

  Ia melihat latihan ketenteraan utama AS-Korea Selatan sebagai latihan pencerobohan dan sering bertindak balas dengan ujian senjatanya sendiri.

  Kim Yo Jong berkata mesyuarat Majlis Keselamatan PBB pada Isnin lalu diadakan atas @permintaan seperti samseng AS dan pengikutnya.” Beliau berkata Thomas-Greenfield mesti terlebih dahulu menjelaskan mengapa aset strategik AS sering muncul di pelabuhan Korea Selatan, dan bukannya menjenamakan pelancaran satelit Utara sebagai ‘haram’.

  Beliau nampaknya merujuk kepada peningkatan penempatan sementara aset tentera AS yang berkuasa seperti kapal pengangkut pesawat dan kapal selam berkuasa nuklear sejajar dengan perjanjian AS-Korea Selatan sebelum ini untuk meningkatkan pertahanan mereka terhadap ancaman nuklear Korea Utara yang semakin berkembang. – AP

  Kim Yo Jong pada hari ini menolak gesaan AS untuk kembali kepada diplomasi dan mengecam kecaman terhadap pelancaran satelit pengintip Utara baru-baru ini, berikrar lebih banyak pelancaran yang melanggar larangan PBB. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...