Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Musk tidak peduli pengiklan lari dari X

  NEW YORK, 30 NOV – Jutawan Elon Musk berkata pada kelmarin bahawa pengiklan yang telah menghentikan perbelanjaan di platform media sosialnya X sebagai tindak balas kepada bahan antisemitik dan kebencian lain terlibat dalam ‘pemerasan’ dan, menggunakan kata-kata kotor yang pada dasarnya menyuruh mereka pergi.

  “Jangan mengiklan,” kata Musk.

  Dia secara khusus memanggil Ketua Pegawai Eksekutif Walt Disney Co., Bob Iger, dengan berkata, “Hei Bob, jika anda berada di kalangan penonton … itulah yang saya rasa.”

  Dalam temu bual di atas pentas di Sidang Kemuncak DealBook The New York Times, Musk turut memohon maaf kerana menyokong teori konspirasi antisemitik sebagai tindak balas kepada siaran di X yang membantu mendorong keluarnya pengiklan.

  Komen itu datang hanya dua hari selepas Musk melawat Israel, di mana dia melawat kibbutz yang diserang oleh militan Hamas dan mengadakan perbincangan dengan pemimpin tertinggi.

  Musk telah menghadapi tuduhan daripada Liga Anti-Fitnah, sebuah organisasi hak sivil Yahudi yang terkemuka, dan lain-lain kerana bertolak ansur dengan mesej antisemitik di platform itu sejak membelinya tahun lepas. Kandungan di X, dahulunya Twitter, telah mendapat perhatian yang lebih tinggi sejak perang antara Israel dan Hamas bermula pada Oktober.

  Sebilangan besar jenama besar, termasuk Disney dan IBM, bulan ini menghentikan pengiklanan di platform itu selepas laporan oleh kumpulan advokasi liberal Media Matters mengatakan iklan mereka muncul bersama kandungan pro-Nazi dan siaran nasionalis putih.

  X sejak itu menyaman Media Matters, dengan mengatakan bahawa organisasi bukan untung yang berpangkalan di Washington itu mengeluarkan laporan itu untuk “menghalau pengiklan daripada platform dan memusnahkan X Corp.” – AP

  Musk berkata kelmarin bahawa pengiklan yang telah menghentikan perbelanjaan di platform media sosialnya X sebagai tindak balas kepada bahan antisemitik dan kebencian lain terlibat dalam ‘pemerasan’ dan, menggunakan kata-kata kotor yang pada dasarnya memberitahu mereka untuk pergi. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...