Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Akses TikTok di Kyrgyzstan disekat

  BISHKEK, 18 APRIL – Kyrgyzstan dilihat telah menghalang TikTok selepas perkhidmatan keselamatan negara Asia Tengah itu menyeru untuk menyekat aplikasi media sosial tersebut bagi ‘melindungi kanak-kanak’.

  Apabila wartawan AFP di negara itu cuba mengakses TikTok hari ini, satu mesej muncul: “Tidak dapat dibuka, sila cuba lagi.”

  Dimiliki oleh kumpulan China, ByteDance, TikTok telah menghadapi tentangan global daripada ahli politik dan pengawal selia berhubung isu-isu yang merangkumi kesan kesihatan mental aplikasi itu terhadap kanak-kanak serta data yang didakwa diperoleh daripada pengguna.

  Kementerian digital Kyrgyzstan berkata pada Selasa bahawa ia telah ‘memaklumkan pengendali telekomunikasi tentang keperluan untuk mengehadkan akses kepada TikTok, berdasarkan keputusan oleh perkhidmatan keselamatan’.

  Jawatankuasa Keselamatan Negara Kyrgyzstan, yang dikenali sebagai GKNB, adalah pengganti kepada polis rahsia KGB era Soviet dan diketuai oleh Kamchybek Tashiev.

  Kementerian digital berkata ByteDance telah ‘gagal mematuhi’ keperluan undang-undang yang digariskan dalam undang-undang untuk melindungi ‘perkembangan mental, fizikal, rohani dan moral kanak-kanak’. – AFP

  Gambar Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...