Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Alcaraz tarik diri Terbuka Barcelona

  BARCELONA, 14 APRIL – Harapan Carlos Alcaraz untuk meraih kejuaraan Terbuka Barcelona ketiga berturut-turut musnah apabila dia menarik diri daripada kejohanan itu akibat kecederaan lengan kanan, umum penganjur.

  Ia adalah kecederaan yang sama memaksa Alcaraz menarik diri daripada Master Monte Carlo minggu ini dan ia berlaku beberapa minggu lagi dari Terbuka Perancis.

  “Walaupun sudah mencuba sehingga saat terakhir, dia tidak akan berada di Terbuka Barcelona,” baca kenyataan penganjur.

  Alcaraz akan meletakkan sasarannya pada Terbuka Madrid yang akan berlangsung dari 24 April hingga 5 Mei, yang juga pernah dimenanginya sebanyak dua kali.

  Pemain berusia 20 tahun itu masih belum pernah memenangi Terbuka Perancis selepas merangkul Terbuka Amerika Syarikat dan Wimbledon dengan pencapaian terbaik ialah separuh akhir tahun lalu.

  Reaksi Alcaraz selepas menentang Alexander Zverev semasa kejohanan tenis Terbuka Australia di Melbourne pada 24 Januari. – AFP

  Terbuka Perancis bermula pada 20 Mei.

  Sebagai pilihan utama di Barcelona, dia akan mendapat bye ke pusingan kedua, satu keistimewaan yang tidak diberikan kepada rakan senegaranya, Rafael Nadal.

  Pemain berusia 37 tahun itu telah diberikan wild card sekembalinya ke Jelajah ATP buat kali pertama sejak kecederaan pinggul berlaku pada Januari.

  Juara Grand Slam 22 kali itu hanya bermain sekali, dalam perlawanan pameran menentang Alcaraz, sejak kekalahannya di suku akhir kepada Jordan Thompson dalam Terbuka Brisbane.

  Nadal terlepas hampir keseluruhan musim 2023 kerana kecederaan dan telah jatuh ke tempat 646 dalam ranking dunia.

  Kecederaan di Brisbane menyebabkan dia menarik diri daripada Terbuka Australia serta Doha dan Indian Wells, di mana dia mula-mula berhasrat untuk membuat kemunculan semula.

  Satu penampilannya sejak Brisbane datang dalam perlawanan pameran menentang Alcaraz di Las Vegas pada Mac di mana pemerhati mencatatkan sedikit ketidakselesaan di belakangnya.

  Dengan tahun terakhir Nadal dalam jelajah yang berpotensi ini, dia akan terdesak untuk tidak terlepas sebarang masa persiapan gelanggang tanah liat lagi ketika dia memburu kejuaraan Terbuka Perancis ke-15 yang menambah rekod.

  “Saya gembira berada di sini, sudah tentu, Barcelona adalah tempat yang telah membawa saya banyak kegembiraan dan di mana saya telah menghabiskan tempoh dalam hidup saya,” kata Nadal pada majlis cabutan undi kelmarin. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...