Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Alves berdepan hukuman penjara 9 tahun

  BARCELONA, 24 NOV – Pendakwa raya Sepanyol menuntut hukuman penjara sembilan tahun ke atas bekas bintang Brazil, Dani Alves yang dituduh merogol seorang wanita muda di kelab malam Barcelona pada Disember 2022.

  Pendakwa raya juga telah menuntut bekas pemain pertahanan Barcelona dan Paris Saint-Germain itu, yang telah dipenjarakan di Sepanyol sejak penahanannya pada Januari, membayar pampasan yang didakwa mangsanya sebanyak AS$163,500, menurut salinan dakwaannya yang dilihat oleh AFP kelmarin.

  Tarikh perbicaraan Alves masih belum ditetapkan. Pemain berusia 40 tahun itu menegaskan bahawa dia melakukan perbuatan tersebut secara suka sama suka dengan mangsanya.

  “Saya mempunyai hati nurani yang benar-benar jelas mengenai apa yang berlaku pada malam itu di kawasan VIP kelab malam Sutton,” katanya kepada akhbar La Vanguardia yang berpangkalan di Barcelona dalam satu wawancara yang diterbitkan pada Jun, yang pertama sejak penahanannya.

  “Apa yang berlaku dan apa yang tidak berlaku. Dan apa yang tidak berlaku ialah saya memaksa wanita ini melakukan apa sahaja yang kami lakukan,” tambahnya. Tetapi apabila cerita itu mula-mula tersebar dan sebelum dia ditangkap, Alves dalam temu bual televisyen pada mulanya menafikan mengenali wanita yang memfailkan aduan polis terhadapnya pada 2 Januari.

  “Saya menari dan berseronok tanpa menceroboh ruang sesiapa,” katanya kepada saluran TV Sepanyol Antena 3.

  “Saya tidak tahu siapa wanita ini. Bagaimana saya boleh berbuat demikian kepada seorang wanita? Tidak,” tegasnya. Alves memberitahu La Vanguardia bahawa dia telah berbohong pada mulanya kerana dia takut isterinya akan meninggalkannya jika dia mengaku dia pernah bersama wanita lain. – AFP

  Alves beraksi semasa perlawanan kejohanan bola sepak Mexico Apertura di Mexico City, pada 18 September 2022. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...