Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Angka kematian meningkat 39 akibat Taufan Otis

   ACAPULCO, 29 OCT  -Acapulco sedang menghadapi cabaran besar dalam usaha untuk pulih daripada kesan Taufan Otis yang sangat kuat. Taufan ini telah menyebabkan kematian 39 orang dan gangguan yang meluas dalam bekalan kuasa, air dan telefon.

  Ketiadaan isyarat telefon telah menyebabkan mangsa-mangsa merasa terdesak untuk berkomunikasi dengan orang yang tersayang. Lebih kurang 200,000 rumah mengalami kerosakan, dengan beberapa restoran dan perniagaan yang telah hancur.

  “Kita mesti memulakan semula pembinaan Acapulco secepat mungkin,” kata Presiden Andres Manuel Lopez Obrador.

   Kerajaan kelmarin melaporkan peningkatan jumlah kematian daripada laporan sebelumnya yang menyatakan 27 orang.

   Setiausaha Keselamatan, Rosa Icela Rodriguez, menyatakan dalam video di media sosial bahawa sekurang-kurangnya 10 orang masih hilang, berbanding empat yang dilaporkan sebelum ini.

  Pasukan keselamatan seramai kira-kira 17,000 telah dikerahkan di seluruh kawasan tersebut selepas laporan bahawa pasar raya telah dirampas, kata pihak berkuasa.

  Selain itu, tentera dan angkatan laut Mexico telah menubuhkan jambatan udara ‘untuk mempercepatkan pengedaran bantuan kemanusiaan’, kata kenyataan kerajaan.

  Ribuan liter air dan bekalan makanan telah diedarkan di bandar peranginan tersebut, yang menjadi tempat tinggal kepada 790,000 penduduk.

  Kerajaan menyatakan bahawa mangsa yang memerlukan penjagaan pakar sedang diangkut dengan pesawat ke hospital di tempat lain di Mexico.- AFP

  Pemandangan kerosakan yang disebabkan oleh laluan Taufan Otis di Acapulco, Negeri Guerrero, Mexico pada 28 Oktober. – AFP

  (Klik di sini untuk berita lanjut)

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...