Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Apple didenda hampir AS$2 bilion oleh EU

  LONDON, 5 MAC – Kesatuan Eropah menjatuhkan penalti antitrust pertamanya terhadap Apple, kelmarin, mendenda gergasi teknologi Amerika Syarikat (AS) itu hampir AS$2 bilion kerana secara tidak adil memihak kepada perkhidmatan penstriman muziknya sendiri dengan melarang pesaing seperti Spotify daripada memberitahu pengguna bagaimana mereka boleh membayar langganan yang lebih murah di luar aplikasi iPhone.

  Apple menyekat perkhidmatan penstriman itu daripada memberitahu pengguna tentang pilihan pembayaran yang tersedia melalui laman web mereka, yang akan mengelakkan bayaran 30 peratus yang dikenakan apabila orang membayar melalui aplikasi yang dimuat turun dengan iOS App Store, kata Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif blok 27 negara dan antitrust teratas penguatkuasa.

  “Ini adalah haram. Dan ia telah memberi kesan kepada berjuta-juta pengguna Eropah yang tidak dapat membuat pilihan bebas tentang di mana, bagaimana dan pada harga berapa untuk membeli langganan penstriman muzik,” kata Margrethe Vestager, pesuruhjaya persaingan EU, pada sidang akhbar di Brussels.

  Apple, yang menentang keputusan itu, berkelakuan sedemikian selama sedekad, mengakibatkan “berjuta-juta orang yang telah membayar dua, tiga euro lebih sebulan untuk perkhidmatan penstriman muzik mereka daripada yang mereka perlu bayar,” katanya.

  Ia adalah kemuncak pertelingkahan selama bertahun-tahun antara Apple dan Spotify mengenai ketuanan penstriman muzik. Aduan daripada perkhidmatan penstriman Sweden lima tahun lalu mencetuskan siasatan yang membawa kepada denda 1.8 bilion euro (AS$1.95 bilion).

  Keputusan itu datang pada minggu yang sama peraturan baharu berkuat kuasa untuk menghalang gergasi teknologi daripada menyelubungi pasaran digital.

  EU telah mengetuai usaha global untuk membanteras syarikat Big Tech, termasuk tiga denda untuk Google berjumlah lebih daripada 8 bilion euro, mengenakan Meta dengan memutarbelitkan pasaran iklan sulit dalam talian dan memaksa Amazon mengubah amalan perniagaannya.

  Denda Apple adalah sangat tinggi kerana ia termasuk jumlah sekaligus tambahan untuk menghalangnya daripada menyinggung perasaan lagi atau syarikat teknologi lain daripada melakukan kesalahan serupa, kata suruhanjaya itu. – AP

  Naib presiden Suruhanjaya EU, Margrethe Vestager bercakap kepada media mengenai perkhidmatan penstriman Apple Music di ibu pejabat EU di Brussels, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...