Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Brunei Darussalam sekali lagi kecam pencerobohan tentera di Palestin

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 MAC – Negara Brunei Darussalam mengulangi kecaman sekeras-kerasnya atas pencerobohan tentera yang tidak henti-henti dan penggunaan kekerasan yang tidak seimbang di Semenanjung Gaza oleh Kuasa Pendudukan, yang terus menyebabkan kehilangan nyawa rakyat Palestin yang tidak berdosa yang tidak wajar dan tragis.

  Situasi kemanusiaan yang sudah teruk di Semenanjung Gaza semakin merosot dengan terus merampas hak asasi rakyat Palestin oleh Kuasa Pendudukan termasuk dengan melaksanakan sekatan yang menyalahi undang-undang dan tidak adil terhadap pemberian bantuan kemanusiaan.

  Keadaan hidup yang tidak tertanggung dan kesusahan berpanjangan rakyat Palestin tidak dapat diterima.

  Masyarakat antarabangsa mempunyai kewajipan moral untuk melindungi rakyat Palestin serta menyediakan akses yang berterusan dan tanpa halangan kepada bantuan kemanusiaan yang penting di Semenanjung Gaza.

  Memetik kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri, kelmarin, Brunei Darussalam amat prihatin terhadap ketidakadilan yang berpanjangan akibat pelanggaran undang-undang antarabangsa yang berterusan oleh Kuasa Pendudukan.

  Oleh itu, Brunei Darussalam mengalu-alukan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 26 Januari 2024, dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk mempertanggungjawabkan Kuasa Pendudukan atas tindakan mereka.

  Brunei seterusnya menyertai komuniti antarabangsa dalam menuntut gencatan senjata serta-merta dan kekal dan untuk Kuasa Pendudukan mematuhi undang-undang antarabangsa, termasuk undang-undang kemanusiaan antarabangsa, undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan semua resolusi PBB yang berkaitan.

  Brunei juga menggesa Majlis Keselamatan PBB (UNSC), yang mempunyai tanggungjawab khas dan moral, untuk menunaikan tanggungjawabnya dengan setia untuk menegakkan keamanan dan keselamatan antarabangsa dan memastikan pematuhan oleh Kuasa Pendudukan dengan semua resolusi PBB yang berkaitan.

  Negara Brunei Darussalam kekal teguh dalam solidaritinya dengan rakyat Palestin dalam perjuangan mereka untuk keamanan, kebebasan dan hak yang tidak boleh dipisahkan untuk menentukan nasib sendiri dan menegaskan semula sokongan penuhnya untuk mewujudkan sebuah Negara Palestin yang merdeka dan berdaulat sepenuhnya berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Timur Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya.

  Askar-askar wanita Israel bergambar ramai dengan berlatarbelakangkan bangunan-bangunan Semenanjung Gaza yang dimusnahkan, pada 19 Februari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...