Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Atlet Brunei cemerlang di Singapura

  Oleh Fadhil Yunus –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 OKT – Atlet kecergasan tempatan membanggakan negara selepas menduduki tiga tempat teratas di Hyrox Singapura di Stadium Nasional, Singapura kelmarin.

  Pasukan lelaki, diberi nama Team Endura yang terdiri daripada Raimi Azmansham, Apis Kipli, Abdul Malik Azmansham dan Shahassanal Izzat menduduki tempat ketiga dalam kategori Lari Berganti-ganti Lelaki selepas mencatat masa 1:11:51s.

  Mereka merupakan ahli aktif Kelab Peak Training dan dilatih oleh Nuai Abdul Ghaffar, yang turut menyertai pertandingan tersebut dalam kategori Terbuka Lelaki Individu.

  Beliau juga melatih satu lagi pasukan wanita dari Brunei, Lagree Barbellas, diketuai oleh Feby Latip.

  “Alhamdulillah, saya lebih berpuas hati dengan keputusan kami. Memandangkan Hyrox ialah siri perlumbaan kecergasan dunia, berada di podium bersama atlet elit dunia yang lain adalah pencapaian besar bagi kami,” kata salah seorang ahli Team Endura, Raimi Azmansham.

  Raimi Azmansham, Apis Kipli, Abdul Malik Azmansham dan Shahassanal Izzat bergambar bersama pemenang di tempat pertama dan kedua. – Gambar serahan Hyrox Singapura

  “Kami telah berlatih bersama-sama secara intensif selama hampir tujuh bulan dengan sesi latihan dua kali sehari, tujuh hari seminggu dengan memfokuskan pada larian (dikendalikan oleh Abdul Malik), kecergasan dan latihan CrossFit (dilatih oleh Nuai),” tambahnya.

  “Sebelum pertandingan, kami membuat strategi dengan ahli pasukan untuk menetapkan stesen senaman mengikut kekuatan masing-masing. Tanpa pemikiran yang betul, kami tidak mungkin dapat menamatkan dengan baik.”

  Dia turut memberikan kata-kata semangat bagi membina keyakinan diri terhadap apa yang telah dilalui mereka dalam semua latihan yang intensif dan untuk membuktikan diri mereka sendiri bahawa mereka juga boleh berada pada tahap yang sama dengan atlet elit.

  Dalam pada itu, pasukan yang terdiri daripada Jose Reales, Eugene Neo, Ludovic Guyonvarch dan Taufik Batisah memenangi tempat teratas selepas tamat dalam masa 1:03:25s, manakala pasukan yang terdiri daripada Dylan Ong, Bryan Yap, Nicholas Chan dan Jian Hong Teng menduduki tempat kedua dengan catatan masa 1:08:40s.

  Hyrox ialah siri perlumbaan kecergasan premium dunia yang menggabungkan larian dan senaman yang dibahagikan kepada lapan stesen serta meliputi jarak keseluruhan sejauh lapan kilometer.

  Latihan yang direka untuk menguji ketahanan mental dan fizikal itu melibatkan mesin kardio seperti SkiErg and rowing; sled pull and push; Farmers Carry; Sandbag Lunges; Burpee Broad Jumps; dan Wall Balls.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...