Sunday, November 27, 2022
22 C
Brunei

-

Australia naikkan kadar faedah

CANBERRA, AUSTRALIA, 4 OKT – Bank pusat Australia pada Selasa meningkatkan kadar faedah penanda arasnya untuk bulan keenam berturut-turut kepada paras tertinggi sembilan tahun sebanyak 2.6 peratus.

Peningkatan suku peratusan mata peratusan Bank Rizab Australia kepada kadar tunai adalah lebih kecil berbanding mesyuarat bulanan baru-baru ini.

Bank tersebut telah menaikkan kadar sebanyak setengah mata peratusan pada empat mesyuarat terakhir. Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan kenaikan sebanyak 0.5 peratus.

Apabila bank menaikkan kadar sebanyak suku peratusan mata pada mesyuarat lembaganya pada bulan Mei, ia merupakan kenaikan kadar pertama dalam lebih 11 tahun.

Ia kini berada pada tahap tertinggi sejak Ogos 2013, apabila bank mengurangkan kadar daripada 2.75 peratus kepada 2.5 peratus.

Gabenor Bank Rizab Philip Lowe berkata kenaikan yang lebih kecil mencerminkan fakta bahawa “kadar tunai telah meningkat dengan ketara dalam tempoh masa yang singkat.”

“Saiz dan masa kenaikan kadar faedah masa depan akan terus ditentukan oleh data masuk dan penilaian lembaga mengenai prospek inflasi dan pasaran buruh,” kata Lowe dalam satu kenyataan.

Lembaga menaikkan kadar faedah dalam usaha untuk mengurangkan inflasi kepada kumpulan sasaran 2 peratus hingga 3 peratus. Inflasi Australia berjalan pada 6.1 peratus dan Jabatan Perbendaharaan menjangkakan ia memuncak pada 7.75 peratus pada suku Disember. Pengangguran berada pada paras terendah hampir 50 tahun sebanyak 3.5 peratus.

“Lembaga tetap tegas dalam keazamannya untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran dan akan melakukan apa yang perlu untuk mencapainya,” kata Lowe. – AP

Gambar fail menunjukkan Gabenor Bank Rizab Australia Philip Lowe bercakap di Sydney, Australia, 8 September 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -