Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Badak air betina disangka jantan

  TOKYO, 23 APRIL – Terperdaya oleh DNA dan tabiat tandas yang pelik, seekor badak air di Jepun yang disangka jantan selama tujuh tahun sebenarnya adalah betina, menurut zoo yang menjaganya.

  Binatang berusia 12 tahun itu datang ke Zoo Osaka Tennoji pada 2017 dari taman haiwan Africam Safari di Mexico, di mana pegawai mengesahkan dalam dokumen kastam bahawa binatang berusia lima tahun itu adalah jantan.

  Namun penjaga zoo telah lama berasa hairan, kata seorang jurucakap kepada AFP.

  Terutamanya apabila Gen-chan, badak air itu tidak mempamerkan tingkah laku badak air jantan yang tipikal memercikkan najis di sekeliling semasa membuang air besar dengan menggerakkan ekornya seperti kipas sebagai cara untuk menandakan tuntutan ke atas kawasan.

  Ia juga tidak membuat panggilan kepada badak air betina dan penjaga zoo tidak dapat mengenal pasti mana-mana alat kelamin jantan secara visual, satu tugas berbahaya dalam binatang yang besar dan berpotensi agresif.

  “Oleh itu, kami meminta ujian DNA di institusi luar, dan keputusan menunjukkan ia adalah betina,” menurut zoo itu dalam satu kenyataan yang disiarkan minggu lalu.

  “Kami akan terus melakukan yang terbaik untuk menyediakan persekitaran yang selesa kepada Gen-chan, jadi semua orang, sila datang ke zoo dan lihat,” katanya. – AFP

  Gambar ‘Gen-chan’, seekor badak air berumur 12 tahun di Zoo Tennoji di Osaka diterbitkan pada 23 April. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...