Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Bank Baiduri dinobatkan bank terbaik oleh Global Finance

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – Buat tahun kelapan berturut-turut, Bank Baiduri telah dinobatkan sebagai pemenang negara bagi anugerah Bank Terbaik Dunia 2023: Asia Pasifik oleh Global Finance.

  Semua pemenang diberi penghormatan pada majlis anugerah yang diadakan semasa Mesyuarat Tahunan IMF/Bank Dunia di Marrakech di Teater Meydene pada 14 Oktober
  lalu.

  Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui mengaitkan kemenangan anugerah itu hasil usaha berterusan bank dan pelbagai inisiatif untuk mengukuhkan serta mempelbagaikan aliran pendapatannya.

  “Kami mencapai pertumbuhan luar biasa dalam keuntungan, aset dan deposit pada 2022 meskipun dalam iklim ekonomi yang mencabar dan momentum pertumbuhan ini terus kukuh pada 2023. Saya juga berbangga bahawa perniagaan perbankan korporat dan runcit kami telah menunjukkan daya tahan yang kukuh dalam hasil dan aktiviti perniagaan,” tambahnya.

  Beliau seterusnya menghuraikan perjalanan transformasi digital bank yang sedang berjalan.

  Global Finance telah menobatkan Bank Baiduri sebagai pemenang negara bagi anugerah Bank Terbaik Dunia 2023: Asia Pasifik. – Gambar fail Muiz Matdani

  “Kami juga telah mempergiatkan usaha dalam inisiatif penglibatan digital sambil kami mendalami perjalanan transformasi digital, membuat pelaburan strategik dalam sistem perbankan teras kami, teknologi baharu muncul dan meningkatkan keupayaan dalam analisis data, pengurusan produk, kecekapan operasi dan pengalaman pelanggan,”
  jelasnya.

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Global Finance, majalah itu juga menekankan keupayaan sumber manusia (HR) Bank Baiduri yang diperkukuh melalui pelaksanaan sistem pengurusan modal insan berasaskan awan SuccessFactors SAP dan melalui inisiatif seperti Akademi Kepimpinan dan Program Pementoran Pemimpin Baharu Muncul, yang disokong oleh komitmen kepada pekerja kesihatan.

  Ditubuhkan pada 1987, Global Finance yang berpangkalan di AS mempunyai edaran 50,000 pembaca di 193 buah negara dan wilayah.

  Global Finance kerap memilih bank-bank dan penyedia perkhidmatan kewangan lain yang berprestasi tinggi.

  Semua pilihan dibuat oleh penyunting Global Finance selepas berunding secara meluas dengan eksekutif kewangan korporat, jurubank dan perunding perbankan serta penganalisis di seluruh dunia.

  Anugerah itu telah menjadi standard kecemerlangan yang dipercayai untuk komuniti kewangan global.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...