Tuesday, July 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Bank Baiduri perkenal cooling period 12 jam

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JAN – Bank Baiduri telah memperkenalkan cooling period (tempoh bertenang) selama 12 jam sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya bagi mempromosikan amalan perbankan dalam talian yang lebih selamat.

  Dengan langkah itu, bank berkenaan menyertai pergerakan yang semakin meningkat di seluruh dunia untuk berwaspada daripada penipuan, dengan bank-bank di negara jiran Malaysia dan Singapura telah melancarkan ciri-ciri dan langkah yang serupa pada 2023.

  Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui dipetik berkata, “Melindungi data dan kepentingan kewangan pelanggan kami adalah keutamaan bagi Bank Baiduri. Kami tetap berpegang teguh dalam komitmen kami bagi memastikan pelanggan kami dapat menikmati kemudahan perbankan dalam talian dengan yakin.

  “Lapisan keselamatan tambahan ini akan membolehkan kami melindungi akaun kewangan pelanggan dengan memberikan kami masa bagi menyemak dan menilai aktiviti atau transaksi tertentu yang memaparkan ciri luar biasa,” jelasnya dalam kenyataan yang dikeluarkan Bank Baiduri.

  Tempoh bertenang akan diaktifkan serta-merta jika pelanggan mendaftar atau memasang aplikasi mudah alih Baiduri b.Digital Personal buat kali pertama, padam aplikasi mudah alih dan kemudian pasang semula pada peranti yang sama, nyah daftar daripada satu peranti dan pasang pada peranti lain atau tukar nombor telefon bimbit mereka.

  Sepanjang tempoh berkenaan, tiada urus niaga atau perubahan boleh dibuat pada akaun, termasuk Baiduri Qpay, pembayaran bil, pemindahan dana, tambah nilai, menambah penerima baharu, mengaktifkan atau menutup ID muka/sentuh, serta menukar had, kata laluan, nombor pengenalan peribadi (mPIN) perbankan mudah alih dan alamat e-mel.

  Ia adalah bagi mengelakkan akses penipuan dan memberikan masa kepada pengguna untuk melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan, menyediakan cara yang lebih mudah bagi pelanggan mengambil tindakan segera dan melindungi akaun mereka.

  Bank Baiduri memperkenalkan cooling period sebagai usaha untuk mempromosi amalan perbankan dalam talian lebih selamat. – GAMBAR FAIL MUIZ MATDANI
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...