Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Bank of England tetapkan kenaikan kadar faedah terbesar

  LONDON, 3 NOV – Bank England (BoE) dijangka akan menaikkan kadar faedah utamanya hari ini dengan jumlah terbesar sejak 1989 dalam usaha untuk mengawal inflasi Britain yang meningkat.

  Berikutan mesyuarat tetap, BoE dijangka menaikkan kos pinjaman sebanyak 0.75 mata peratusan kepada tiga peratus, menurut konsensus pasaran, yang akan menjadi paras tertinggi sejak krisis kewangan global 2008.

  Bagaimanapun, sesetengah penganalisis meramalkan kenaikan satu mata peratusan, juga paras tertinggi dalam 33 tahun. Langkah itu akan mencerminkan pengetatan kadar yang agresif oleh bank pusat di seluruh dunia ketika ekonomi bersaing dengan harga tertinggi dalam beberapa dekad. Menjelang keputusan UK, pasaran saham London dibuka rendah secara mendadak selepas Rizab Persekutuan AS mengadakan kenaikan keempat berturut-turut sebanyak 0.75 mata peratusan dan ketua Jerome Powell mencadangkan kadar akan naik lebih daripada jangkaan. Kadar BoE, yang dijadualkan pada 1200 GMT, dijangka memburukkan krisis kos sara hidup bagi berjuta-juta rakyat Britain apabila kenaikan oleh bank pusat menyaksikan pemberi pinjaman runcit menaikkan kadar faedah ke atas pinjaman mereka sendiri.

  “Bank England berkemungkinan akan menyertai Fed dalam menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas,” kata penganalisis Oanda Craig Erlam. Pembayaran balik gadai janji UK telah melonjak dalam beberapa minggu kebelakangan ini selepas bajet yang dibentangkan oleh perdana menteri Britain sebelum ini, Liz Truss menakutkan pasaran, memaksanya meletak jawatan dan mencetuskan pembelian kecemasan bon kerajaan UK oleh BoE. – AFP

  Gambar fail menunjukkan orang awam berjalan di depan Bank England, di London. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...