Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Barcelona dijangka pecat Xavi

  Barcelona, 17 MEI – Barcelona dijangka akan memecat Xavi Hernandez hanya beberapa minggu selepas jurulatih itu mengubah keputusan untuk kekal di kelab itu, lapor media Sepanyol hari ini.

  Stesen radio Catalonia, RAC-1 melaporkan presiden Joan Laporta telah memutuskan untuk memecat Xavi, dengan akhbar harian Sport mengesahkan berita tersebut, manakala Amerika Syarikat melaporkan

  Barcelona sudah memutuskan siapa bakal menggantikan jurulatih itu.
  Pada Januari lalu, Xavi menyatakan bahawa dia akan meninggalkan kelab pada penghujung musim. Namun, selepas prestasi cemerlang pasukan, pada bulan April, dia dan presiden Joan Laporta bersetuju untuk jurulatih itu akan kekal sehingga musim depan dengan kontraknya tamat pada Jun 2025.

  Bagaimanapun, Laporta tidak menyertai pasukan dalam perlawanan La Liga mereka yang berkesudahan 2-0 di Almeria pada Khamis, dengan media Sepanyol melaporkan bahawa dia marah dengan komen Xavi sebelum perlawanan.

  Jurulatih itu sedang bergelut dengan masalah kewangan yang dihadapi Barcelona berbanding juara Sepanyol yang baharu, Real Madrid, dan kelab gergasi Eropah yang lain.

  “Peminat Barcelona perlu memahami, kami tidak berada dalam situasi yang sama (seperti kelab-kelab tersebut),” kata Xavi pada Rabu.

  Jurulatih itu berpegang pada kata-katanya pada Khamis ketika ditanya mengenai ketiadaan Laporta dalam perlawanan di Almeria. – AFP

  Xavi ketika mendengar ucapan Laporta semasa sidang media di Barcelona, Sepanyol. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...