Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Bayern Munich atasi Arsenal, mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara

  MUNICH, 18 APRIL – Bayern Munich masih boleh memahkotai musim yang mengecewakan dengan gelaran Liga Juara-Juara. Arsenal berdepan prospek menamatkan musim yang menjanjikan tanpa trofi.

  Tandukan Joshua Kimmich membolehkan Bayern menang 1-0 ke atas Arsenal, semalam, untuk mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara dengan kemenangan agregat 3-2.

  Dengan kedudukan 2-2 dari perlawanan pertama di London, tandukan Kimmich dari hantaran lintang Raphael Guerreiro meletakkan Bayern di hadapan pada minit ke-63 ketika Bayern meneutralkan sebahagian besar serangan pasukan Inggeris.

  Pemain-pemain Arsenal ‘sebak’, kata pengurus Mikel Arteta kepada penyiar TNT Sports. “Saya tidak dapat mencari perkataan yang sesuai untuk mengangkat mereka.”

  Bayern terus menghidupkan harapannya untuk menamatkan musim dengan trofi tiga hari selepas Bayer Leverkusen menamatkan pemerintahan Bayern selama 11 tahun sebagai juara Jerman. Penyerang Harry Kane – yang bercakap Selasa kerana bermotivasi dengan pembebasannya dari Arsenal sebagai pemain remaja – mengambil langkah lebih dekat dengan apa yang akan menjadi trofi pertama dalam kerjayanya.

  Tuchel berkata ia bermakna ‘sangat banyak’ untuk mengalahkan Arsenal. “Separuh akhir adalah satu langkah penting, empat terakhir, itu menyeronokkan,” katanya kepada penyiar DAZN.

  Bayern dan Arsenal telah diundi bersama lima kali dalam peringkat kalah mati Liga Juara-Juara sejak 2005 dan pasukan Jerman telah menyingkirkan Arsenal pada setiap pertemuan. – AP

  Joshua Kimmich (tengah) meraikan golnya bersama rakan sepasukan semasa perlawanan suku akhir kedua Liga Juara-Juara antara Bayern Munich dan Arsenal di Allianz Arena di Munich, Jerman, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...